De Stichting

Algemeen:
The Pearl of Mozambique is een stichting met als doel de verbetering van de welvaart en leefomstandigheden in Lumbo, Mozambique. Door middel van fundraising, sponsoring en diverse acties proberen wij geld op te halen om te investeren in Educatie, Gezondheidszorg en Kunst & Cultuur in een van de armste landen ter wereld. Uiteraard doen wij dit in samenwerking met de lokale bevolking om een zo’n groot mogelijk draagvlak te creëren.

Educatie:School
The Pearl of Mozambique gelooft sterk in de “Geef ze geen vis, maar een hengel om te vissen”-filosofie, wat inhoudt dat we voornamelijk bezig zijn om de lokale bevolking op eigen benen te laten staan om zodoende een meer duurzame oplossing en verbetering van de welvaart te bewerkstelligen.

GedurenCIMG01371de de laatste jaren heeft de stichting al diverse projecten opgezet ten behoeve van educatie en werkt nu nauw samen met diverse universiteiten in Mozambique zelf. Onder deze projecten behoort bijvoorbeeld de bouw van verschillende klaslokalen in diverse regio’s die, in samenwerking met de overheid, worden voorzien van goed opgeleide leerkrachten. Daarnaast zijn deze scholen voorzien van goed lesmateriaal en worden deze onderhouden met behulp van The Pearl of Mozambique en diverse vrijwilligers. Uiteraard worden de locaties van de te bouwen scholen en lokalen ook goed afgestemd met lokale universiteiten.

Gezondheidszorg:DSC04456-300x199
Twee cruciale aandachtspunten in de ontwikkeling van Mozambique zijn de verbetering van de gezondheidszorg en de algehele kwaliteit van leven. The Pearl of Mozambique organiseert en coördineert diverse projecten in samenwerking met de nationale gezondheidszorg. ter verbetering van het gezondheidslevel in dit arme deel van Afrika.Voorbeelden van deze projecten zijn de transport en import van medicijnen, het bouwen van waterputten, latrina’s, (kleine) ziekenhuisjes en gezondheidsklinieken, en het importeren van goed werkend medisch materiaal.

Ambulances MozambiqueEen hoogtepunt uit de recente geschiedenis van de stichting is het transport van twee moderne ambulances vanuit Nederland naar Mozambique, in samenwerking met de RAV Brabant. Deze ambulances worden nu actief gebruikt door een medische universiteit in Mozambique en de ontwikkelingen worden uiteraard nauwgezet gevolgd door de stichting. Bovendien voorziet The Pearl of Mozambique de medische universiteit van de benodigde training en materiaal.

 

Kunst & Cultuur:
Een ander belangrijk speerpunt voor The Pearl of Mozambique is de ontwikkeling van kunst en cultuur in diverse regio’s in Mozambique. Uiteraard wordt dit de bevolking niet opgelegd, maar wordt er ruimte en mogelijkheden geboden om een unieke eigen cultuur te ontwikkelen met de bijbehorende kunst. Een goed voorbeeld hiervan is “La Galeria”, een community project opgezet door de stichting waar de lokale bevolking de mogelijkheid heeft om boeken te lezen, lessen Engels te volgen en met elkaar informatie en ideeën uit te wisselen.

wordvriend

Doelstelling van The Pearl of Mozambique: Het verbeteren van de welvaart en de leefomstandigheden voor de lokale bevolking in Mozambique.

Het beleidsplan: De stichting zet zich in voor het verbeteren van de welvaart en de leefomstandigheden in Mozambique. De stichting werft geld door middel van fundraising en donaties. Het geworven geld wordt beheerd door het bestuur van de stichting en wordt geïnvesteerd in de diverse projecten waarin de stichting actief is (zie projecten). Deze projecten zijn zeer divers, en variëren van het transporten en doneren van Nederlandse Ambulances tot aan het bouwen van scholen; allemaal met het doel de welvaart in Mozambique te verbeteren.

Het beloningsbeleid: Het bestuur van de stichting werkt op een vrijwilligersbasis. De enige salaris kosten die de stichting heeft, heeft betrekking op de lokale bevolking om bijvoorbeeld de bouw (en het personeel) van scholen te financieren.

Uitgeoefende activiteiten tot dusver (uitgebreide verslagen zijn te vinden op deze website):
– Het transport naar en de implementatie van twee Nederlandse ambulances in Mozambique.
– De bouw van twee scholen (vier klaslokalen)
– De bouw van latrina’s
– Het opzetten van een cultureelcentrum
– Agrarisch project van start
– Donatie van schoolmateriaal en sport/gezondheid producten

Financiële verantwoording: De stichting heeft geen winstoogmerk en werkt op een 100% non-profit basis. In 2012 werd om en nabij de €25,000 gecollecteerd door middel van donaties en diverse fundraising acties, waarvan elke cent ten goede komt aan (de lokale bevolking van) Mozambique. Van dit opgehaalde bedrag, werd ongeveer 25% besteed aan het transport van de Ambulances, de bijbehorende training en het extra materiaal. Daarnaast werd 50% geïnvesteerd in de bouw van twee scholen, het instrueren/scholen van de lokale bevolking en een bakstenen-machine. De overige gelden werden meegenomen naar het volgende boekjaar, voor toekomstige projecten. Alles hierover valt te lezen op onze website.

Op de link kunt u de financiele statuten van de stichting vinden:  Financiele verantwoording Pearl of Mozambique

Uiteraard zijn wij ook op Facebook te vinden. Like ons nu!