Het eerste nieuws van 2023 liet wat langer op zich wachten, Maar er is absoluut niet stil gezeten. Deze keer brengen we het Cantate project wat meer onder de aandacht, delen we de verhalen van vrijwilligers Isha en Simon en is er uiteraard nieuws over de escolinha en de maternidade.

CANTATE PROJECT

Dit project in het community center in Lumbo is onderdeel van het Xiquitsi project in Maputo. Hier hebben wij afgelopen februari een bezoek aan gebracht. Het koor en de muzikanten repeteren in het Teatro Scala, er wordt gezongen, muziek gemaakt en les gegeven. Tevens worden hier instrumenten gerepareerd. Het was indrukwekkend om te zien.

ESCOLINHA

Voor inmiddels 4 escolinhas werken wij nauw samen met stichting Helpo. Recent hebben wij kennis gemaakt met Andreia Alvas, de nieuwe coördinator van Helpo.
We hebben onze betrokkenheid bij het Centro Infantil Perola do Lumbo besproken en de activiteiten van PoM uitgelegd. Op de scholen zitten nu 90 kinderen maar uiteindelijk willen wij groeien naar 120.Elke week verzorgt PoM 100 moringa broodjes en moringa poeder voor onder andere door de soep.
Ook staat de opbrengst van de groentetuin ter beschikking van de school. Elke 3e dinsdag van de maand is de bibliotheek open voor de kleuterleiders en elke 4e dinsdag wordt er een (voor)leesactiviteit georganiseerd in het Community Center.
De andere 2 dinsdagen organiseren we dezelfde activiteit voor kinderen uit het dorp. Dit wordt geregeld door Suzanne en Berta van de Juntos Fortes. Momenteel nemen 15-20 kinderen hier deel aan. Later in het jaar krijgen we stagiaires van de nieuwe school (opleiding toerisme, hotelwezen  en kleuteronderwijs) en kunnen we de groep uitbreiden naar 50 kinderen.

Deze activiteit is gratis

MATERNIDADE

Na een lange bespreking met Licinia, komen we te weten dat het erg goed gaat op de maternidade en dat er nog steeds veel bevallingen plaatsvinden.
Het echoapparaat werkt over het algemeen naar behoren. Enkel de besturingsbal functioneert niet, maar dat is geen groot probleem. Ook hebben we Licinia voorbereid op de komst van Isha en Simon, 2 vrijwilligers waarover later meer. Licinia vindt het prima om Isha rond te leiden en ideeën uit te wisselen over het IUD project (nieuwe anticonceptie copper spiraal) van Isha.
COMMUNITY CENTER

Voor het nieuwe Cantate jaar zijn er weer audities gedaan en zijn er naast de 28 kinderen van vorig jaar 22 nieuwe kinderen toegelaten. Er is een ouderbijeenkomst georganiseerd om de doelstelling van Cantate nogmaals uit te leggen. Hieronder de doelstelling in het Engels:

“The Cantate project target group are children and young students from public schools, living under difficult and precarious conditions, who through the teaching and learning of cultural expressions, life skills and citizenship education will be better prepared for the future.
The project is based on experience gained by Kulungwana in the colective music teaching of children and youth in the Xiquitsi project. A social impact study on Xiquitsi revealed very
positive results in providing Xiquitsi students important tools for their future, which apart from capacity of some to gain income as young musicians include important life skills such as, discipline, punctuality, team work, respect for others and planning capacity, The study also indicated a positive spin/off for their families and community.

Afgesproken dat er nu 3 x per week les wordt gegeven aan 2 groepen op donderdagmiddag, vrijdag en zaterdagmiddag. Iedereen is enthousiast en hopelijk wordt ook dit jaar weer een succes.

VRIJWILLIGERS ISHA & SIMON

Isha en Simon zijn 20 maart aangekomen in Lumbo, na eerst een bezoek aan Maputo met een rondleiding door Marcelino. Marcelino is een van onze kunstenaars die deelneemt aan het festival.
Ze zijn 3,5 week in Lumbo geweest om vrijwilligerswerk te doen. Het is geweldig wat ze allemaal hebben gedaan. Elke morgen ging Isha naar de maternidade en Licinia liet weten dat ze al heel veel van haar geleerd heeft en erg blij was met haar komst. Simon heeft ondertussen het echoapparaat gerepareerd en helemaal schoongemaakt. Die is weer als nieuw en zo kon Isha Licinia nog veel meer functies leren en laten zien. Ook zijn ze bijna elke middag naar het Community Center geweest om activiteiten met de kinderen te doen. Zo hebben ze een middag zaden geplant en uitgelegd hoe ze te verzorgen, is er een lees- en puzzelmiddag geweest en een creatieve middag met bladeren schilderen. Ook kon een spelletjesmiddag niet ontbreken en hebben ze een bezoek gebracht aan de moringa plantage om daar ook weer een workshop over te geven. Ze hebben niet stil gezeten!Tot slot zijn we ook weer voorzichtig aan het brainstormen over het nieuwe festival volgend jaar.