Voor jullie lezers alweer het laatste nieuws van 2022.
Zoals jullie in de voorgaande nieuwsbrieven hebben kunnen lezen, is er het afgelopen jaar veel gebeurd. Na de cyclone Gombe in maart hebben we alle zeilen bij moeten zetten om alle herstelwerkzaamheden te realiseren. Het doet ons en alle bewoners van Lumbo veel plezier dat dat gelukt is. De maternidade heeft een nieuw dak en is helemaal opgeknapt evenals de kleuterschool.
Alles is weer voorzien van elektriciteit en water. Ook is de speeltuin weer gerepareerd en opgepimpt met nieuwe schommels en wippen. Het terrein is helemaal schoongemaakt, door onze vrouwengroep Juntos Fortes. Daarna hebben wij ze actief kunnen houden in het community center middels huiswerkbegeleiding, les aan analfabeten, muziek en dans les (tofu) en onderhoud.
Dit allemaal dankzij jullie geweldige positieve bijdragen en de hulp van Helpo

En dan nu het laatste nieuws uit Lumbo en Ilha.

ESCOLINHA

Na de laatste vergadering met de supportgroep zijn Annette en Marjon snel aan de slag gegaan met het My Book Buddy project en met succes.  Na het invullen van de nodige papieren kregen we toch het bericht dat ze niet actief zijn in Mozambique, (wel in Kenia en andere Afrikaanse landen)  maar dat had met name te maken met de Portugese taal. Toch zijn ze ons tegemoet gekomen door een bedrag toe te zeggen om lokaal een boekenkast te laten maken en te vullen met 40 Portugese kinderboeken.  Dit is ondertussen gerealiseerd en was echt een geweldig succes.
Na een enerverend jaar is het nu schoolvakantie. De kleuterschool is weer helemaal up and running, en de aanmeldingen voor het volgend jaar zijn al begonnen.
Tot slot hebben de kinderen ook nog meegewerkt aan een klein kunstproject voor de cultuurnacht in Breda.

MATERNIDADE

Het ie druk in de maternidade, de zwangere vrouwen komen van heinde en verre om te bevallen onder Licinia’s begeleiding in de mooie kliniek in Lumbo. Blij dat we daar een steentje aan bij kunnen dragen. Ook Dr.Adrienne (gyneacologe) is gekomen om haar kennis door te geven aan Licinia en om toe te zien op het correcte gebruik van het echoapparaat. Ook geeft zij uitleg over het gebruik van de meegebrachte vacuums. Deze keer niet alleen aan Licinia maar ook aan de verpleegsters. Het was er weer een drukte van jewelste, de ochtend dat wij er waren waren er om 10 uur al 11 bevallingen geweest. Het was al snel duidelijk dat Licinia met al haar ervaring goed overweg kan met het vacuum.
Adrienne heeft met name aan de assistentes veel uitleg kunnen geven.
COMMUNITY CENTER
Na nog wat laatste repetities heeft het Cantate koor een geweldige eindejaarsoptreden gegeven. Het was een groot feest in de kapel van het museum op Ilha. Volgend jaar komt er een nieuwe groep kinderen en een extra lesdag bij.
De kinderen waren zo enthousiast dat ze er zelfs hun vakantie voor wilden opgeven. Maar na het harde werken hebben de leraren uiteraard hun vakantie verdiend:) Zij  gaan een paar weken naar hun families in Maputo.

De kleding voor de uitvoering The Lion King door het Klunderts koor is met enthousiasme gemaakt door de lokale kleermaker. Hij heeft hard gewerkt zodat alles op tijd klaar was om in diverse koffers mee naar Nederland te gaan.

Malela, onze manager, leraar Engels en computerleraar, heeft weer gezorgd voor de nodige certificaten en het jaar heel goed afgesloten.
In januari worden er nog twee voorlees/leesdagen georganiseerd voor de kinderen van de school. en daarna start in week 3 weer het nieuwe schooljaar. Ook vangen alle activiteiten in het Community Center weer aan, waar tegenwoordig alle bezoekers en geÏnteresseerden worden begroet door onze nieuwe Tofu groep.

HAPPY 2023

Graag willen we weer iedereen bedanken voor het enthousiasme en de donaties dit jaar. Wij (en alle inwoners van Lumbo) voelen ons ontzettend gesteund en hebben weer heel veel kunnen doen in dit onstuimige jaar. Covid, de Cyclone Gombe maar ook de oorlog in de Oekraine gingen/gaat niet onopgemerkt voorbij.
Speciale dank aan Helpo, My Book Buddy, het Klundertse koor en natuurlijk alle andere trouwe supporters en medewerkers. Ook bedanken wij het maandblad HAPPINEZ. Zij doneerden 10% van hun webshop verkoop in de maand september aan de stichting.

Bedankt voor alle support! Wij hopen dat we ook volgend jaar weer op jullie steun mogen rekenen.

Voor iedereen een heel gelukkig, gezond en voorspoedig 2023!