FESTIVAL D’ARTE
Wat was het weer een enorm succes. Dit keer nog meer dans en muziek dan tijdens de vorige editie. Met als grote finale van het festival Vagalumes uit Zwisterland en onze eigen Cantate zangers en musici. Er was dans met choreografie van Natercio uit Beira en een tentoonstelling van beeldende kunstenaars op de binnenplaats van het museum. De dag werd afgesloten met een borrel voor deelnemers en genodigden. Leuk om te vermelden dat we dit jaar vereerd werden met het bezoek van de Nederlandse ambassadeur in Maputo, mevrouw Elsbeth Akkerman. Steven Maenda van de Nederlandse Ambassade heeft een video gemaakt.

Deelnemers beeldend:
Titos Pelembe
Pekiwa (Nelson Fereira)
Marcelino Manhula,
Lurdes Silva
Afroivan (Ivan Muhambe)
Ernest Nyagato
Tonderai Nyagata
Issofu Anza (Stony)
Guildo Milagre Pedro
Kent Powell

Muziek:
Vagalumes trio
(Sylvie Klijn zang, gitarist Paul, percussionist Samuel)
Jardinot Domingos Maulana
Sara Grosso
Cantate choral
with Francisco and 3 collegues
(instruments cello, violin, keybord)

Dans:
Natercio
in samenwerking met Estela en Julia

Bijzonder was dat Yara Costa Pereira, een Mozambikaanse kunstenaar die momenteel op Ilha woont, een lezing heeft gegeven voor alle aanwezigen met betrekking tot haar installatie die momenteel op Ilha wordt getoond. Yara heeft dit jaar de prins Claus prijs gewonnen met haar Nakhodha and the Mermaid.
Yara was erg enthousiast over het concept van het festival: kleinschalig én voor en door de lokale mensen. Zij heeft toegezegd graag bij een volgende editie van het festival betrokken te willen worden.

Omdat op Ilha geen muur beschikbaar was, zijn de street-art schilderingen in Lumbo gerealiseerd. Marcelino heeft een mooi mozaïek op een muur van de escolhina gemaakt. Uiteindelijk is met man en macht gewerkt om het af te krijgen. Vooral Ernesto en Pekiwa hebben hun steentje (!) bijgedragen.

Duidelijk is dat voor de deelnemers de interactie met elkaar voorop staat maar ook vooral de lokale bevolking kennis laten maken met kunst, muziek en dans. De deelnemers hebben zich belangeloos ingezet (tegen een vergoeding van hun kosten) om zoveel mogelijk van hun kennis en kunde te delen.
Wij hadden dit keer twee huizen gehuurd voor de kunstenaars. Huisvesting werd zeer gewaardeerd.

Voor een volgend festival willen we meer gebruik maken van organisatie door lokale mensen en willen we ons meer richten op de oudere kinderen, die echt nog wat kunnen leren.

Ook werd het volgende geopperd door Natercio:

‘That some cultural artistic movements be created between festivals, which could even be called, for example, THE WAY TO THE FESTIVAL…as a way of keeping these cultural artistic activities always alive in this region where arts and cultures as a form of expression seem to not exist’.

Voorstel van Natercio (dans) en Afroivan (streetart) om een soort van ‘spin off’ activiteiten te organiseren gedurende de tijd tot een volgend festival, om de kinderen betrokken te houden. Klinkt interessant, we gaan hier verder naar kijken.