F21AAEDD-0E53-44DD-905E-DF1DE03315B5

Nieuwe vrijwilliger Adrienne Blankhart – Promotie Art Festival in volle gang – Plan de campagne Escolinha – Solar project i.s.m. Rotary Amersfoort – POM markt in Chaam

ALGEMEEN
Begin Juni vertrokken we ditmaal met maar liefst 4 koffers en 3 stuks handbagage richting Lumbo. Een kleine uitleg was nodig bij de immigratiedienst maar de spullen voor het festival, het ziekenhuis en de escolinha mochten gelukkig allemaal het land in! De bibliotheek is weer aangevuld met Portugese boeken en de spelletjes worden alweer volop gespeeld. Met veel dank aan onze Braziliaanse/Nederlandse vrienden. De meegebrachte muziekinstrumenten bewaren we nog even tot augustus.

B6E5F02A-E8AC-4620-AD31-1214D57281C3  218FAD6D-8233-4BA3-860D-DE897F0A227E

IMG_0168  IMG_0170

C36D73AA-0A8C-4745-9554-6C28B2B35872 ESCOLINHA
Het terrein van de school ziet er keurig uit en is zo goed als af met twee extra schommels, een wip en het laatste likje verf. Tevens is er voor de veiligheid en zichtbaarheid een lantaarnpaal geplaatst met sensor die automatisch aan en uit gaat. Gezien het feit dat de bamboe omheining van de school helaas niet sterk is gebleken hebben we ervoor gekozen om een degelijke muur weg te zetten. Hier zijn ze volop mee bezig.

FullSizeRender-1Plan de campagne: Tot nu toe is de school tot 12 uur helemaal vol met kinderen en is er zelfs een wachtlijst! Tot 15u blijven er 36 kinderen, inclusief lunch. Ons streven is om toch alle kinderen tot 15u naar school te laten gaan, wetende dat alle kinderen een voedzame maaltijd krijgen.
Ook de ATL (actividades tempo livre) voor de 6-jarigen van de lagere school heeft nog steeds onze aandacht. We hopen voor het begin van het nieuwe schooljaar, februari 2019, met een concreet plan te komen samen met de Cooperação Portuguesa.

GEZONDHEID
In de 1e week van Juni hebben we wederom gesproken met de vroedvrouw van de materinade in Lumbo, Lucinia. Dolblij was ze met de medicijnen, glucosemeter, 2 bloeddrukmeters en de doptone die ons geschonken zijn door: Josje, Leo, Anja, Joanne en de heer Vroegop. Mede mogelijk gemaakt door de donatie van de Rotary Amersfoort.

Nog meer vreugde was er met het nieuws dat we een nieuwe kandidaat hebben gevonden voor de training van de echo-apparatuur: Adrienne Blankhart. Zij zal de training geven in Augustus 2018 in de nu nog leegstaande pediatrie. Hierbij zullen 4 kandidaten (en een tolk) aanwezig zijn, waaronder Lucinia (vroedvrouw van Lumbo), een verpleegkundige uit Lumbo en de arts en 1e verpleegkundige van het ziekenhuis op Ilha de Mozambique. Het materiaal voor de training, meegegeven door Adrienne, wordt in ieder geval al gretig doorgenomen!

IMG_0171     491420AB-1CDF-45A8-81D2-629B2A91FF97

ADRIENNE BLANKHART
Maak kennis met onze nieuwe vrijwilligster Adrienne Blankhart. Ze is geboren in Utrecht en heeft daar ook haar studie tot gynaecologe afgerond. Na vele jaren in Nederlandse ziekenhuizen te hebben gewerkt is zij in 2012 met pensioen gegaan.IMG_0146

Vervolgens heeft ze aan diverse projecten gewerkt in onder andere Nepal, Ethiopië en Ghana en heeft ze echo-cursussen gegeven in Armenië. Nu is Mozambique aan de beurt!

KOM NAAR DE JAARMARKT IN CHAAM OP 11 AUGUSTUS
Ook dit jaar staan wij met de POM op de Jaarmarkt in Chaam. Nieuwsgierig geworden naar onze werkzaamheden? Altijd al zo’n handgemaakte tas van capulana’s willen hebben? Of wenst u graag in gesprek te gaan met een van onze vrijwilligers? Bezoek ons in Chaam tussen 10:00 en 17:00u.

FESTIVAL & CULTUUR
Het festival begint al enige vorm te krijgen! Flyers en banners worden verspreid in Nampula en Lumbo en begin Juli wordt het eiland volgehangen met vlaggen! In het museum wordt hard gewerkt aan de koffiecorner en ook wordt er een kunst/koffie ruimte beschikbaar gesteld door een van onze buurmannen, waar wij tevens een winkeltje met POM producten zullen creëren.3EABC805-5018-4DE6-AEA3-18E74CAFC22AOok zijn de artiesten en deelnemers aan het festival druk bezig. Zo wordt gewerkt aan een fotoboek van de bewoners van Ilha, wordt er gezocht naar klei door lokale pottenbakkers voor diverse workshops en worden stenen verzameld voor het beeldhouwen van de artiesten (Shoonah groep) uit Zimbabwe. Tevens is Irene Berger druk bezig met de choreografie voor de opening van de expositie, uitgevoerd door de dansgroepen, muzikanten en lokale bevolking. Ook zijn we benaderd door Jiel Chilaule, professor op de Unilario Universiteit. Graag verzorgen zijn studenten Toerisme lokale dansen in Macuti town (de oude stad). Naast optredens van zangeres Anna Fabrello, Guy Felix en muzikanten uit Beira en Ilha belooft het dus niet alleen een kunstfestival maar ook zeker een muzikaal festival te worden.
BEKIJK DE FESTIVAL FACEBOOK PAGINA

SOLAR PROJECT
Gezien de hoeveelheid zon-uren is duurzame energie de ideale oplossing in Mozambique. Herre Hoekstra van de Rotary Amersfoort heeft ons een solar-oplossing voorgesteld voor zowel de Maternidade, Poste de Saude als de Escolinha. Wij zijn nu lokaal op zoek naar een technisch, Engels sprekend persoon die een training mag gaan volgen in het bedrijf ORB in India, gericht op zonnepanelen. Wordt vervolgd!