Einde jaar nieuws:

BEDANKT!

Meestal wordt het dankwoord voor het laatst bewaard maar omdat de POM niet zonder donateurs en vrijwilligers kan bestaan beginnen we hier graag mee. Super bedankt allemaal voor de steun afgelopen jaar! Dankzij jullie gulle giften, eenmalige donaties en jullie tomeloze inzet hebben we weer prachtige projecten kunnen realiseren. Graag een speciaal bedankje aan Stichting Salem voor hun mooie donatie voor de maternidade!

Wij wensen iedereen hele fijne dagen en een liefdevol 2019 toe en hopen dat wij ook dit jaar weer op jullie steun kunnen rekenen.

ESCOLINHA
Op de escolinha gaat het erg goed. Op 30 november vond de laatste schooldag van dit jaar plaats en volgend jaar gaan er 26 kinderen naar de 1e klas van de lagere school. Het formele gedeelte van het eindejaarsfeest vond plaats op het grote plein op Ilha de Mozambique. De kinderen gingen gekleed als kleine professoren en kregen een echte oorkonde uitgereikt.

Bij de entree hadden we een groot bord geplaatst met alle activiteiten die dit jaar hebben plaatsgevonden en zijn georganiseerd door de PoM

.

Om het schooljaar feestelijk af te sluiten werd ’s middags gefeest in Lumbo, met koekjes, eten, taart en een springkussen.

Uiteraard hebben we ook deze trip nieuw speelgoed meegebracht waar de kinderen het volgende schooljaar weer mee kunnen spelen

.

Tijdens de vakantie zal onderhoud plaatsvinden en de ijzeren poort wordt geplaatst en geschilderd.. Ook wordt de groentetuin opnieuw ingezaaid en half januari worden de nieuwe fruitbomen geplant. Er is de laatste maanden al volop gekookt met groenten uit de tuin.

GEZONDHEID

Wij en met name Licinia kijken uit naar Februari 2019. Dan komt Adrienne ons weer voor 3 weken bijstaan in de Maternidade. We zijn mogelijkheden aan het bekijken om een simpel gebouwtje met buitenkeuken te realiseren naast de pediatrie van waar uit  ze de kinderen van eten kunnen voorzien, net als bij de escolinha en dan ook graag met een eigen groentetuin. Ze kunnen deze zelf met de dorpsbewoners onderhouden, dus het gaat alleen om de aanleg, het inzaaien en toezicht. Afgesproken is dat als er gekookt gaat worden we moringa poeder en blad doneren tot ze zelf moringabomen hebben.

De pediatrie wordt nu in gebruik genomen voor moeders met zieke baby’s en kinderen tot 5 jaar. Licinia houdt haar eigen ruimte voor echoscopie en een andere ruimte als “consultatiebureau”, dit ontlast dan de maternidade in die mate dat daar alleen de bevallingen plaatsvinden. Indien nodig vindt de recover plaats in de pediatrie. De materialen, zoals bedden en muskietennetten zijn verstrekt door het ministerie van gezondheid, evenals fietsen voor activisten om de naburige dorpen te bezoeken. Ook zijn medicijnen beschikbaar gesteld door USAID en volgende week komt er een algemeen dokter een bezoek brengen.

Waar we nu nog druk mee zijn is het aansluiten van de municipality waterleiding op het systeem van de maternidade en pediatrie. Gesprekken worden gevoerd met zuster Antonia ( hoofd van de “Irma’s”), Carolina en PoM, in hoeverre we dit alles gezamenlijk kunnen realiseren. Verder blijft de vraag bestaan naar restauratie  van, materiaal en sanitair voor de maternidade, een buitenkeuken en een eigen groentetuin.

In een gesprek met Licinia kwamen we er al snel achter dat de echoapparatuur veelvuldig wordt gebruikt. Ze vertelde dat ze ongeveer 40 echo’s per maand maakt en dat het een enorm verschil maakt nu de echo er is. Ze kan de problemen veel eerder onderkennen dan voorheen, zodat ze vrouwen eerder door kan sturen. Ze hoeven nu dus niet overhaast naar het ziekenhuis en kunnen gewoon met de lokale chapa. Voorheen waren ze vaak te laat door de complicaties die al optraden of door het ontbreken van benzine voor de ambulance of ander vervoer.

Een perfect voorbeeld van het nut van de echo apparatuur deed zich 2 weken geleden voor. Licinia werd opgeroepen door de dokter van Ilha. Hij had een zwangere dame onderzocht en dacht dat ze nog wel even konden wachten met doorsturen. Licinia heeft een echo gemaakt en zag dat de baby helemaal verkeerd lag. Ze heeft haar onmiddellijk doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar de baby met een keizersnede is gehaald. Moeder en kind maken het goed!

Voor de buitenkeuken hebben we grote pannen gedoneerd en dankzij de gulle donatie van Ineke Tanis zijn de eerste waterleidingen aangesloten op het systeem en is er sinds kort voor het eerst stromend water in de maternidade en pediatrie.

Ook zijn we vast begonnen met de aanleg van de groentetuin, want het regenseizoen komt eraan en dit is de tijd om te beginnen. Eerst goede grond en dan de planten en zaden erin. Ook heeft Licinia een nieuwe telefoon gekregen zodat ze kan rapporteren en foto’s kan sturen. Ze was hier overweldigend blij mee!

     

CULTUUR

Er zijn veel positieve reacties gekomen op de biënnale van het Festival d’Arte en de directeur en het bestuur van het museum zijn erg blij met de hulp van de PoM. Er is een kleine expositieruimte bewaard gebleven, de museumwinkel loopt steeds beter en daar zijn foto’s van de kunstschatten uit het museum toegevoegd. De artikelen worden verkocht aan bezoekers en van de opbrengst gaat 20% naar het museum.

Ook de kinderen van Ilha en Lumbo verheugen zich nu al op het volgende festival en komen vol trots hun tekeningen laten zien, maar ja ze moeten nog even wachten. Wel proberen we het aankomend schooljaar op de escolinha voor de oudste kinderen nog wat meer aandacht te besteden aan beeldende kunst en muziek.

STEUN ESPERANCA

        

Een van onze beste kleuterleidsters Esperanca wil heel graag een aanvullende opleiding volgen voor kleuteronderwijzeres. Met deze opleiding mag ze ook les geven in klas 1 van de lagere school. We moeten haar dan wel een jaar missen, maar na de opleiding komt ze weer terug en kan ze ook helpen met de ATL. De opleiding is een jaar lang, intern in Nacala en de kosten hiervoor bedragen 500 euro. Heel graag willen wij met jullie als donateurs ervoor zorgen dat Esperanca verder kan studeren. Dit is al mogelijk wanneer 20 donateurs 25 euro doneren. Helpt u mee aan de ontwikkeling van Esperanca en daarbij ook de verbetering van het onderwijs op de school?

Tof project? Klik op de button hieronder en help Esperanca.
HELP ESPERANCA AAN DE STUDIE

 

LANCERING WEBSHOP
Afgelopen periode hebben we ook op digitaal vlak hard gewerkt met als resultaat de webshop! Zo kunnen jullie die prachtige producten uit en over Mozambique gewoon direct online bestellen. Denk hierbij aan heerlijke Moringa producten zoals olie en thee maar ook fleurige handgemaakte tassen, schorten, kussenslopen en tafelkleden.

 

WEBSHOP

 

Ook hebben wij het voor u nog gemakkelijker gemaakt om rechtstreeks een donatie te kunnen doen via onze website. Dus denkt u erover om Esperanca te steunen? Of wilt u een van onze andere projecten steunen? Klik dan op onderstaande button en help ons ook in 2019 weer mooie dingen te realiseren.

 

DONEER NU!

Nogmaals heel hartelijk dank voor alle steun in 2018 en voor iedereen een heel goed, gelukkig en gezond 2019.