The Pearl of Mozambique

The Pearl of Mozambique is een stichting met als doel de verbetering van de leefomstandigheden van de bevolking in Mozambique, één van de armste landen ter wereld. De focus ligt daarbij met name op educatie, voeding , gezondheidszorg en kunst & cultuur.

Wat hebben we al bereikt

De afgelopen jaren hebben we in nauw overleg met de lokale bevolking en de overheid  meerdere klaslokalen gebouwd, voorzien van lesmateriaal en gezorgd voor goed opgeleide leerkrachten.

In Lumbo heben we een  Escolinha (kleuterschool) gebouwd die begin februari  2017 officieel is geopend en in gebruik is genomen.

Verspreid over drie klaslokalen geven 7  leerkrachten les aan  120 kinderen in de leeftijd van  3, 4 en 5 jaar. In samenwerking met de Cooperacao Portguesa zijn deze leerkrachten zorgvuldig geselecteerd en opgeleid. Alle kinderen krijgen dagelijks een lunch. In samenwerking met Mosagri (www.mosagri.com) wordt er moringa in het eten verwerkt, zodat alle kinderen al vanaf jonge leeftijd  dagelijks belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen.  Moringa is een plant die lokaal wordt verbouwd en zeer rijk is aan eiwitten, mineralen en vitaminen.Een belangrijke component in een gevarieerd menu naast de zeer eenzijdige zetmeelrijke  cassave en mandioca.

Naast deze Escolinha is er ook een community center gebouwd met ruimtes die gebruikt kunnen worden voor en door de community voor diverse activiteiten, zoals lessen in  lezen en schrijven voor volwassenen en dans en muziek.
Er is ook een keuken waar workshops worden gegeven in hygiëne , voeding en  gezond  en gevarieerd koken (met moringa).

Op het gebied van gezondheidszorg houdt The Pearl of Mozambique zich bezig met  de import en distributie van medicijnen en goed werkend medische materieel, zoals stethoscopen, bloeddrukmeters etc.

Twee moderne ambulances hebben we geïmporteerd vanuit Nederland. Deze worden nu actief gebruikt  door een medisch universiteit in Mozambique.
Een hoogtepunt op cultureel gebied was het Festival  D’arte dat plaatsvond in augustus 2016. Dit was een echte eye-opener voor de lokale bevolking. Met een internationaal gezelschap, workshops en een expositie voor herhaling vatbaar. En een leuke bijkomstigheid is dat de  mozambicaanse kunstenaars zich konden presenteren en mede daardoor een internationaal podium hebben gevonden. En natuurlijk kwamen ook de kinderen aan bod. Volgend festival d’Arte, editie 2 in 2018.

Wat zijn onze volgende projecten

Op korte termijn willen we o.a. zorgen voor meer en beter schoolmateriaal en meubilair, keuken apparatuur, speeltoestellen en de aanleg van een groente tuin.

Er is één project waar we de komende tijd met name op willen focussen – het moderniseren van de Maternidade in Lumbo. Dit is de verloskundige kliniek die naast het terrein van de Escolinha/community center staat en waar 300 bevallingen per jaar plaatsvinden.

Op dit moment is er een behandelruimte en een grote ruimte waar zowel de vrouwen die in verwachting zijn verblijven als ook de vrouwen met hun pasgeboren baby.

IMG_2282 kopie

Wat willen we bewerkstelligen:

  • Twee verouderde, ooit door de overheid geplaatste gebouwen, restaureren, waardoor er meerdere ruimtes ontstaan
  • De maternidade voorzien van moderne echo apparatuur
  • Lokaal verplegend personeel laten opleiden door westerse ervaren verpleegkundigen
  • De moeders en pasgeboren babys een gezonde, gevarieerde voeding aanbieden

Het uiteindelijk doel is dat er een specialistisch centrum ontstaat voor moeder en kind.

De eerste 1000 dagen na de geboorte zijn enorm belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind. Met een gezonde start, gevolgd door een goede opleiding krijgen kinderen de mogelijkheid om zich op een kansrijke manier te ontwikkelen.

Voor de realisatie van dit project zijn wij als stichting afhankelijk van donaties.

Wij hopen dan ook van harte dat u ons wilt helpen om de gezondheid van alle moeders en pasgeboren kinderen te verbeteren en de kans op complicaties te verkleinen.

 

Met vriendelijke groet,

The Pearl of Mozambique
pearlofmozambique@gmail.com
www.thepearlofmozambique.com
De stichting heeft de ANBI status.