Deze keer beginnen wij eens met eens dankwoord!

Wie belegt en zich wel eens afvraagt of het rendement voldoende is, zal vast de volgende gedachte kunnen waarderen. Geven, een ander helpen, is eigenlijk een super investering. Ten eerste maak je de ontvangers blij en geeft ze een nieuwe kans. Ten tweede maakt het jezelf blij en ook dankbaar dat je iets hebt om te geven. Een investering met 100% rendement dus. Namens alle betrokkenen en het bestuur van The Pearl of Mozambique danken we jullie van harte voor de ontvangen donaties. En natuurlijk voor jullie vertrouwen in ons als stichting.

Mede dankzij jullie hulp is de aangerichte schade door de Cyclone Gombe bij onze projecten nagenoeg hersteld.

  • Er zit een nieuw dak op de maternidade. Er is weer water en elektriciteit. Het puin is geruimd en de schade hersteld.
  • Het Community Center is schoongemaakt en gerepareerd, evenals de naast gelegen groentetuin. Aan de kleuterschool wordt momenteel gewerkt.
  • De door de POM betaalde groep sterke vrouwen ‘juntos fortes’ heeft keihard gewerkt om alles op te ruimen. Ook hebben zij samen met vroedvrouw Licinia, voedsel bereid voor vrouwen en kinderen bij het centrum om de eerste nood te verhelpen.

De totale opbrengst van de actie is om en nabij € 5.200.

We hebben hierbij gebruik gemaakt van Kentaa, een handig crowdfunding platform en onze eigen POM website. Voor alle donaties, groot en klein zijn we enorm dankbaar maar het zijn er teveel om iedereen persoonlijk te bedanken.

Nogmaals hartelijk dank en ik sluit af met de wens dat de spreuk “ Wie goed doet goed ontmoet”  in jullie leven de werkelijkheid is.

Met vriendelijke groet,

Joanna van der Bolt namens The Pearl of Mozambique

ESCOLINHA

Gelukkig is de escolinha weer volop up and running. Ook is er een herstart gemaakt met het doneren van broodjes met moringa en groenten uit de groentetuin, die het nu geweldig goed doet. De kinderen krijgen ook les in de tuin om ze te laten zien wat er allemaal groeit.
Bij de bibliotheek hebben we weer veel boeken kunnen afleveren, alweer dankzij onze vrienden uit Brazilië, die trouw op zoek gaan naar goede boeken en speelgoed in het Portugees.  Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Ook de speeltuin is weer gerepareerd en er worden 2 gezonde maaltijden per dag bereid.

MATERNIDADE

Bij de maternidade is het leven, en met name de bevallingen, zo goed als mogelijk gewoon doorgegaan. Zelfs tijdens de cycloon van 14 uur zijn er nog 3 baby’s geboren. Gelukkig is nu alles weer gerepareerd en is er weer stromend water en elektriciteit. We hebben, dankzij Adrienne (de gynaecologe) weer thermometers, navelstrengscharen en bloeddrukmeters kunnen doneren. In november gaat Adrienne weer naar de kliniek om verder te gaan met de hulp en uitleg over het echoapparaat. Tevens neemt zij een vacuümpomp mee, die dringend nodig is.
Ook zijn onze twee wekelijkse voedseldonaties bij de maternidade weer hervat.

COMMUNITY CENTER

Hier is de afgelopen maanden veel gebeurd. Zo is het Cantate project weer van start gegaan met 18 kinderen op vrijdagmiddag en 8 kinderen op zaterdag.
Er wordt de ene week gezongen en muziek gemaakt en de andere week is er theorieles.
De minister van Cultuur heeft een bezoek gebracht en was erg onder de indruk van het niveau en hoe snel de kinderen de theorie oppakken. Ze heeft ook met de ouders gesproken die heel tevreden zijn. Om haar feestelijk te onthalen heeft onze nieuwe Tofu dansgroep voor haar opgetreden.

Verder zijn er nu de volgende lessen is het Community Center:

  • Engelse en Portugese les 4x per week
  • Analfabetisme 2x per week
  • Huiswerkbegeleiding
  • Tofulessen aan jonge meisjes 2 middagen per week

En dan natuurlijk de nieuw opgestarte computerlessen. Er zijn inmiddels 5 laptops waarvan een aangekocht door leerkracht Malela zelf d.m.v. een micro-krediet. De eerste cursus is afgesloten met een certificaat. Zowel wij als zij zijn trots. Deze maand gaat de vervolgcursus, alsmede een beginnerscursus van start van 4 uur per week.

   

FESTIVAL D’ARTE

Over het festival kunnen we helaas nog weinig zeggen. Het internationale toerisme in Mozambique ligt nog helemaal stil, maar we hopen toch nog op een spoedig herstel hiervan.
Het streven is om volgend jaar 2023 augustus/september toch weer een festval te organiseren. We moeten even de ontwikkelingen afwachten, maar het museum is er klaar voor. De museumwinkel loopt goed en daar zijn ze blij mee.

Tot zover dit laatste nieuws.. Rest ons iedereen een fijne nazomer te wensen en nogmaals heel hartelijk dank voor al jullie steun.