MATERNIDADE & COMMUNITY CENTER
In het community center worden nu heel regelmatig workshops en bijeenkomsten gehouden. De meeste worden georganiseerd door Caba en Licinia en zijn gericht op verpleegstersmeetings, familyplanning en vaccinaties. Ook andere organisaties maken gebruik van het community center zoals Oikos(milieu), Cooperecao Portugesa, Unicef en Usaid. Er zijn sinds december 9 bijeenkomsten georganiseerd.

  

 

   

Op de maternidade gaat alles voorspoedig, er worden veel baby’s geboren. Met de echo gaat het ook prima en is er maar af en toe een telefoongesprek nodig tussen Adrienne (gynaecologe) en Licinia over gecompliceerde gevallen. Het volgende bezoek van Adrienne staat gepland voor begin september wanneer ze meer gespecificeerde uitleg komt geven. Mooi om te horen is dat Licinia heel veel complimenten krijgt over de maternidade en dat er veel nieuwsgierige bezoekers zijn.

De groentetuinen, zowel bij de school als bij de maternidade zijn opnieuw ingezaaid en het is weer wachten tot deze gaan groeien.

                            

ESCOLINHA
De escolinha is sinds 1 februari weer begonnen met veel enthousiasme en goede moed. Tijdens een brainstormsessie van de supportgroep leek het ons een leuk idee om een Nederlandse kleuterklas te koppelen aan de escolina. Linda, moeder van supportlid Evelien en voormalig werkzaam op Nutsbasisschool Burgst. pakte deze taak direct op. Even voor ons vertrek is Linda tekeningen komen brengen die de kinderen van NBS Burgst gemaakt hadden. Deze hebben wij uitgedeeld op de escolinha en hierbij uitleg gegeven wat de kinderen getekend hadden. Ze waren super enthousiast en gingen gelijk van start met hun tekeningen voor de kindjes in Nederland! Ze hebben nog wat minder skills dan hun Nederlandse collega’s maar daar gaan we aan werken;-).

                 

                 

NBS Burgst (locatie Kroeten) heeft dmv een kerstverkoop met eigen gemaakte presentjes, ook een mooi bedrag gedoneerd voor de muur bij de school en het community center. Samen met een gedeelte van het bedrag van de Rotary Amersfoort, is een flinke start gemaakt met de bouw van de muur.

      

CULTUUR
We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de 3e editie van het Festival d’Arte eind augustus. We zijn op huizenjacht gegaan voor de kunstenaars en hebben een perfecte locatie gevonden. Er zijn verschillende besprekingen geweest in het museum met Silverio waar ook weer wat leuke ideeën en tips uit voortgekomen zijn. Drie locaties hebben we ondertussen vastgelegd; het museum, een community plek in Macuti town en de tuin bij de middelbare school. Zo hebben de bezoekers 3 tot 4 spots om de workshops te bezoeken en zien ze ook nog wat van het eiland. De flyer is ondertussen klaar en is perfect geworden dankzij Titos. De museumwinkel loopt gestaag.

CORONA IN MOZAMBIQUE
De wereld staat op zijn kop. Ook in Mozambique zijn er sinds 3 weken voorzorgsmaatregelen getroffen, zo zijn alle scholen, openbare gebouwen, hotels en restaurants dicht. Er mogen geen grote groepen mensen bij elkaar staan, het lokale vervoersmiddel, de chappa’s (soort vrachtautootjes met grote aantallen mensen) rijden niet meer en de motortaxi’s mogen nog maar 1 persoon vervoeren in plaats van 4 tegelijk. Tevens wordt aan de mensen gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. De 1,5 meter afstand blijft voor de mensen onmogelijk. Ze wonen soms met 15 kinderen in een hutje en gaan met z’n allen vissen en op hun land werken.
Tevens zijn alle vluchten geannuleerd en moeten de Mozambikanen die terugkeren 14 dagen in quarantaine. Tot nu toe zijn 39 Mozambikanen met corona besmet en daarvan zijn er reeds 8 genezen. De besmettingen zijn in Maputo, Pemba en Cabo del Gado. Tot op heden nog niet in district Ilha voorzover ze dat (kunnen) controleren. Patiënten en hun directe omgeving worden onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Men vreest met grote vrezen. Natuurlijk is er geen materiaal , zoals genoeg testen, beademingsapparatuur, beschermende materialen en schoon water.
Wel zijn er gelukkig wat positieve geluiden. De bevolking van Mozambique is namelijk relatief jong en heeft een beter immuunsysteem. Tevens gaan er geruchten dat ook de temperatuur ervoor zorgt dat het virus zich minder snel kan verspreiden/overleven.

Al met al is het afwachten, net als het overgrote deel van de rest van de wereld op dit moment. De escolinha is in ieder geval gesloten.
Licinia geeft (ook met support van de POM) in Lumbo en overal in de omgeving voorlichting over het coronavirus en wat te doen ter preventie.
We gaan ook tijdens deze bijeenkomsten zeep uitdelen. De eerste 10 bars zijn inmiddels aangeschaft. Ook gaan we emmers met een tap en schoon water plaatsen op verschillende plekken. Op het moment is er weinig meer wat we kunnen doen dan voorlichten, waarschuwen, meer zeep aanbieden en overal taps plaatsen. Wel hebben we deze week ook bij Cornelder in Beira 250 mondkapjes kunnen ophalen!
Een dezer dagen zullen ze worden verstuurd naar de maternidade in Lumbo. Ze hebben onze hulp hard nodig om te proberen een ramp te voorkomen. Fingers crossed.

                                   

Uiteraard heeft het coronavirus ook flinke invloed op het wel of niet door laten gaan van het Festival d’Arte in augustus.

In juni gaan we kijken of en hoe we het door kunnen laten gaan, zo niet stellen we het uit tot volgend jaar.