Het Kinderdagverblijf en Community Center
Een van de projecten van de Stichting the Pearl of Mozambique is een Kindergarten en Community Center in Lumbo. Kinderen in het Noorden van Mozambique gaan pas in hun zevende levensjaar naar de lagere school. De meeste kinderen spreken macua, de lokale taal en spelen op straat. Bovendien zijn veel ouders nog steeds analfabeet en kunnen hun kinderen dan ook de beginselen van het schrijven, rekenen of taal (het basis onderwijs is in Portugees) niet leren. Helaas zijn er maar heel weinig kinderdagverblijven of kleuterscholen waar de kinderen heen kunnen. Daarom is de Stichting the Pearl of Mozambique met het idee gekomen om een kindergarten in Lumbo op te zetten. Dit nadat we van de lokale bevolking begrepen hebben dat hier erg veel behoefte aan is.
Op Ilha de Moçambique heeft een Portugese organisatie Helpo www.helpo.pt, met hun programma genaamd Centros Infantis al een kinderdagverblijf opgericht. Deze school hebben wij ook zelf bezocht. Zie foto. Een belangrijk onderdeel van het programma van Helpo is het opleiden van lokale mensen tot kleuterleider/ster, zodat de school na verloop van tijd (ong. 3 jaar) zelfstandig met lokale mensen kan functioneren.

Daarnaast zal hetzelfde gebouw worden gebruikt als Community Center. Er zullen verschillende cursussen worden gegeven voor volwassen o.a. lessen in Engels, voeding, hygiëne, kooklessen met Moringa en dergelijke. Ook zal er een bibliotheek worden geopend in hetzelfde gebouw.
De ontwikkelingen gaan de laatste tijd erg goed. Ten eerste, is de tekening (zie foto) van de school en Community Center goedgekeurd. Er zijn gesprekken geweest met de burgermeester, de Chefo de Posto van Lumbo en de Portugese Ngo Helpo. Er wordt een memorandum of understanding opgesteld tussen deze 4 partijen om de continuïteit te waarborgen

Vanaf juni 2015 zal er worden gebouwd aan het project en aan het begin van het nieuwe schooljaar in januari wordt de school geopend. We zijn bezig met onderhandelingen over de elektriciteit en het water. Het is zeer hoogst waarschijnlijk dat we deze middelen gratis krijgen van de community.

Het gebouw wat we in gedachte hebben is heel open. Er komen vier klaslokalen met bij iedere klas een kindertoilet. Daarnaast wordt er een lerarenkamer gebouwd, een mooie ruimte voor het Community Center wat de Stichting the Pearl of Mozambique kan gebruiken voor haar activiteiten en de cursussen, een bibliotheek voor zowel kinderen als volwassenen en een ruime keuken. Verder komt er een grote binnenplaats die kan dienen als speelplaats voor de kinderen ,zoals zichtbaar is op de foto.

Ook de vertegenwoordigers van de Portugese stichting Helpo, Vasco en Carlos zijn erg enthousiast en we krijgen alle support van die kant. Zij zijn al gestart met kleine activiteiten in het dorp,zoals poppenkastvoorstellingen en voorleesmiddagen, zodat de kinderen straks gewend zijn aan de nieuwe school.

Er is een heel mooi system bedacht door de Portugese organisatie over hoe de dag er uit moet komen te zien en wat voor spellen en lessen ze gaan geven op de school. Er is een weekprogramma gemaakt met voor elke dag een ander programma. Zoals hierboven al beschreven staat, is een afgevaardigde van de Portugese organisatie, Vasco al begonnen met een introductie in Lumbo. Onder de boom worden poppenkastvoorstellingen gegeven.

Bovendien, wordt er eigen lesmateriaal en speelgoed gemaakt van lokale materialen.
Zoals de muziekinstrumenten van lege flessen met bierflesdopjes en zelfs de poppenkasten worden zelfgemaakt. Verder is er een spel bedacht met drie halve flessen op een plank en een doos met bierflesdopjes, waterflesdopjes en koffiecups. De kinderen moeten het juiste dopje in het juiste bakje doen. Er komt ook een popenhoek met een eettafeltje en krukjes gemaakt van lege flessen. Tot slot, is er voor elk kind een visje met zijn of haar naam erop voor de presentie. Wanneer zij ’s ochtend binnenkomen, zoeken ze hun eigen visje en plakken deze met klittenband op een grote boot.

Natuurlijk kunnen de stichting en de alle kinderen in Lumbo jullie hulp ontzettend goed gebruiken, want we zijn er bij lange na niet met dit project. Wij en de kinderen zullen u ontzettend dankbaar zijn.

De Casa Mae Espera
Samen met Stichting Meander- Mozambique en de Teran Foundation, is de Pearl of Mozambique begonnen aan de bouw van een huis voor zwangere vrouwen, de Casa Mea Espera. Het bouwen van het huis is nog steeds bezig en gaat door allerlei omstandigheden,verkiezingen geen elektriciteit en overstromingen erg langzaam. Vanaf maart wordt er weer volop gebouwd, momenteel worden de ramen en deuren geplaatst. Er is plaats voor drie kamers. In elke kamer zal er ruimte zijn voor vier zwangere vrouwen. Daarnaast komen er vier badkamers, een open keuken en een groot terras. We hopen dat dit gebouw snel af zal zijn en dat we van start kunnen gaan met de opvang van deze moeders.

Het Voetbaltoernooi
Samen met de organisatie United Cubs gaat the Pearl of Mozambique dit jaar een voetbaltournooi in Lumbo organiseren. United Cubs is bezig om vrijwilligers te zoeken om in Lumbo dit project te organiseren. De taal, portugees, is een beetje een struikelblok, maar daar is dmv een tolk nu ook een oplossing voor gevonden.Door sport en spel leren de kinderen belangrijke principes, zoals respect tonen voor elkaar. Daarnaast leidt het hun af van hun dagelijke zorgen. Lokale bedrijven in Nederland zorgen voor de ballen, de shirts, de medailles en de lunch tijdens het tournooi. Wij zorgen voor begeleiding ter plaatse en onderdak.

De medicijnen voor Mossuril
Ook de laatste keer weer vertrokken met een koffer vol medicijnen voor het ziekenhuis in Mossuril.
Met hulp van dr. Jan Nugteren is het gelukt om de hele lijst mee te nemen.
Door omstandigheden was het deze keer niet mogelijk om ze zelf af tegeven, de weg naar Mossuril was door overstromingen onbegaanbaar. Op de laatste dag hebben we ze mee kunnen geven met de boot en we hebben van dr.Quirino begrepen dat alles goed is aangekomen.
Met heel veel dank.