Wat hebben we afgelopen jaar mooie dingen mogen realiseren in Mozambique! En daar willen we jullie allereerst enorm voor bedanken! De steun van de donateurs, vrienden, familie, leden van de supportgroep, stichting Helpo het zijn er teveel om op te noemen! Jullie steun voelt elk jaar weer als een echt kerstcadeau. Wij wensen jullie fijne kerstdagen toe en een knallend 2024!  
ESCOLINHA

Op de escolinha gaat het goed! We hebben gesprekken gehad met Andrea van stichting Helpo en ook zij is erg tevreden. Momenteel is het enige probleem gebrek aan water. Het cistern loopt niet vol, maar hier wordt hard aan gewerkt om dit te verhelpen. 
De escolinha heeft tegenwoordig een nieuwe naam, namelijk Centro Infantiel Perola de Lumbo. Voor het gemak blijven wij nog de naam escolinha gebruiken. De 5/6 jarigen zijn afgelopen 24 november ‘afgestudeerd’ en de rest gaat genieten van hun welverdiende vakantie tot 1 februari 2024. Vanaf die datum mogen we dan weer 120 leerlingen ontvangen!
De groentetuinen deden het afgelopen juni erg goed waardoor er heerlijk gezonde maaltijden gemaakt konden worden uit eigen tuin. Zoals matapa met covi (koolblad) en moringa. Nu net na het droge seizoen en het gebrek aan water is dat helaas een stuk minder. Maar uiteraard worden er nog genoeg moringabroodjes gemaakt. 

   

COMMUNITY CENTER

Net zoals de escolinha is het commmunity center inmiddels bijna een geoliede machine. Cantate vindt plaats op vrijdagmiddag en de gehele zaterdag. We proberen de donderdagmiddag ook nog te vullen alleen dit is lastig te combineren met school- en sportactiviteiten. Ook dit jaar werd feestelijk afgesloten met een concert in de kapel van het museum op Ilha de Mozambique en later ook bij het Community Center. De opkomst was groots!

Wel hebben we met Andrea een brainstormsessie gehad over het eventueel op kunnen vangen van watertekort in de toekomst. Gedacht wordt aan een permanente watervoorziening voor de komende jaren. zoals een ‘furo de aqua’ (een gedrilde waterput) waarover later meer.

       

Ook Cantate is gesloten vanaf half december en begint eind januari aan alweer het 4e seizoen. Uiteraard hebben wij wat vergaderingen gehad en belooft het weer een mooi seizoen te gaan worden. Met dank aan de sponsors EU, Kulungwana en the Pearl of Mozambique.
 
De andere activiteiten zoals de leesgroepen, spelletjesmiddag en schilderen gaan goed. Dinsdag organiseren we een leesactiviteit met de kinderen uit het dorp en op de laatste dinsdag van de maand op de escolinha. Verder zijn er nog de lessen voor analfabetisme, huiswerkklassen en de Tofu dansles. Regelmatig worden er extra activiteiten en workshops ingepland.

Berta is een aanwinst voor het Juntos Fortes team. 
De bibliotheek is helemaal schoongemaakt en aangevuld met nieuwe boeken en spellen. Elke week wordt er ‘een boek van de week’ gekozen door de kleuterleidster. Ook hebben Marjon en haar dochter nog een workshop/feestje georganiseerd in november.

   

   

MATERNIDADE

In juli bereikte ons het bericht dat onze lieve trouwe gyneacologe Adrienne plotsklaps is overleden. Heel erg triest nieuws, ze was een grote steun door haar bezoeken en lessen in de maternidade, haar adviezen op het gebied van gezondheid en het organiseren van de nodige materialen die dan weer meegingen in de koffer. We zullen haar erg missen.
Dit nieuws is ook in Lumbo met veel verdriet ontvangen en er is menig traantje gelaten.
 
Bij de maternidade moeten wat luiken gerepareerd worden, maar verder ziet het er prima uit. Licinia heeft het vertaalde eindverslag van Isha gekregen en tevens hebben we samen het nieuwe project doorgesproken. Onze wens is het opstarten van een verloskundige team. Ze zijn hier erg blij mee en hopen dat het van de grond komt.
Dat de materinade inmiddels een districtsfunctie heeft verworven is wel duidelijk. Het aantal bevallingen is weer opgelopen naar 120 per maand. 
 
FESTIVAL
Voor het komende festival d’ Arte dat plaats gaat vinden in augustus 2024 zijn de eerste beginselen getroffen. We hebben gebrainstormd met Titos Pelembe en Pekiwa in Maputo en daar zijn hele toffe ideeën uit ontstaan.
 
De uitnodigingsbrief voor de kunstenaars en muzikanten is klaar met dank aan Titos. De voorwaarden zijn hier duidelijk in vastgelegd en ook de promotieflyer is klaar. Er is een verblijfplaats gezocht voor de kunstenaars, waaruit 3 opties zijn overgebleven. We gaan hier snel een beslissing in maken. 
Ondertussen hebben diverse organisaties hun medewerking en support toegezegd. Onder andere Stichting Helpo (Portugese NGO), Kulungwana (galerie Maputo), Cantate, de Nederlandse ambassade en de directeur van Casa Cultural district Ilha. 
Het gaat er veelbelovend uitzien en natuurlijk houden we jullie op de hoogte van de vooruitgang.
 
LICHT VOOR LUMBO
Nieuw project Solar Panels
 
Na veel onderzoek, berekeningen maken en het zoeken naar de juiste locatie zit er nu echt schot in de zaak. Simon en Jan hebben alle informatie verzameld en contact gehad met een Zuid-Afrikaans bedrijf. Zij hebben inmiddels een offerte uitgebracht. Er is al een huisje gebouwd, naast het Community Center, voor de batterij(en) en transformator.
Er is uitgebreid gesproken met Pater Eugenio van het Instituto Turismo (school voor toerisme geleid door Spaanse nonnen (Irma’s). Zij gaan voor de school ook zonnepanelen inkopen via hun hoofdkantoor in Spanje. Door onze bestellingen te combineren kunnen wij de kosten drukken. Tevens mogen wij geheel gratis gebruik maken van de service van Crispin. Een opgeleide lokale jongeman die de installatie gaat doen en het periodieke onderhoud.
Er zijn natuurlijk nog wel extra kosten te maken voor het aanleggen van bedrading tussen de drie gebouwen, en het aanleggen van elektriciteit in het gebouwtje zelf.
Maar het ziet er heel goed uit.
 De boot met container vertrekt net voor Kerst en komt in februari aan in Nacala, een tweede container wordt in februari verstuurd.

Tot zover het laatste nieuws uit 2023.

Voor iedereen een mooi, gezond en gelukkig 2024 !!