Algemeen

In januari stormde het in Nederland. Er vlogen toen zelfs een paar daken en containers door de lucht. In de week er ervoor zagen de bewoners van het district Nampula (waar Lumbo deel van uit maakt), hoe op veel plaatsen hun daken, boten en bezittingen werden weggeblazen door een tropische storm met orkaankracht. De cycloon werd gevolgd door een week van extreme regenval wat nog meer schade aanrichtte.

De escolinha had gelukkig alleen wat lichte schade die inmiddels is hersteld. Iedereen werkt hard om te herbouwen of te repareren. Hier zijn geen instanties en verzekeringen waar men een beroep op kan doen, dus men helpt elkaar. Nu, eind februari is het leven in Lumbo en op Ilha weer zo goed als normaal al moet er nog veel hersteld worden. Maar we kijken vooruit en werken samen met de lokale mensen om de projecten en het Art Festival 2018 tot een groot succes te maken.

Educatie

De school zal een nieuwe stormvaste lage muur en een stevigere poort krijgen. De huidige poort is gerepareerd, er is weer stroom dus de nieuwe, zojuist geplaatste ventilatoren, in de klaslokalen doen het nu ook. Dit zal een enorm verschil maken in de zomerhitte. De omheining is (voorlopig) teruggezet en ook de nieuwe schommels zijn geplaatst. Op de eerste schooldag is er een ouderbijeenkomst geweest. De ouders zijn enthousiast over de nieuw op te starten buitenschoolse activiteiten (ATL). We hebben uitgelegd dat we eerst de escolinha weer helemaal op orde willen hebben en dat we nog bezig zijn met een programma voor de ATL in samenwerking met UP (pedagogische academie). De ouders hadden er gelukkig alle begrip voor dat we om deze redenen pas wat later in het jaar met ATL kunnen starten.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Koffers vol gedoneerd speelgoed zijn in de bibliotheek gezet en uitgedeeld. Vooral de Brio trein, het loopautootje en de muziekinstrumenten zijn populair.

DSC_0179        DSC_0173

Door de cycloon kwamen de aanmeldingen langzaam op gang maar inmiddels hebben we het maximale aantal leerlingen bereikt. 120 kinderen waarvan er 30 kinderen tot 15.00 uur blijven.
Er is nu zelfs een wachtlijst.
Het gaat goed op de Escolinha.
De bakker bakt weer moringabroodjes en we hebben ook nog aanvullende moringa ontvangen om met de lunches te gebruiken. De kinderen en ook de ouders zijn blij met de gang van zaken.

DSC_0197

Ook de groentetuin begint er weer normaler wat uit te zien.
De papaya boom is helaas gesneuveld, maar de bananenboom is overvol met vruchten en bloemen.

Gezondheid

Bij de maternidade hebben we de beloofde koelkast (voor het bewaren van medicijnen) gebracht.

DSC_0188

Verder onderzoeken we wat de meest efficiënte manier is om de maternidade uit te bouwen en te voorzien van deugdelijk materiaal en inventaris. Een concept begroting en bouwplan zijn opgesteld.

De meegebrachte medicijnen, de glucosestrips en de hemoglobinemeter zijn afgeleverd bij de gezondheidspost in Lumbo. Dr.Carolina en Lucinia hebben ze, zoals altijd, met blijdschap en dank in ontvangst genomen.DSC_0099

Samen met Simone (HR Mosagri) en de dokter van Ilha hebben we een vijfdaagse EHBO cursus georganiseerd in het Community Center voor de werknemers van Mosagri en anderen.

Een vol klaslokaal, 24 geïnteresseerde mannen en vrouwen hebben zich hiervoor aangemeld en zijn allen met een certificaat naar huis gegaan.

Een heel nuttig initiatief dat voor herhaling in aanmerking komt.FullSizeRender-4    FullSizeRender-5

Dan wat minder goed nieuws.

Het echoapparaat, aangekocht met steun van de stichting Meander Mozambique (MeMoz), is half februari samen met Thijs, onze vrijwilliger en medisch student in Mozambique aangekomen.

Thijs had zich beschikbaar gesteld om een half jaar te blijven. Hij zou de training over het gebruik van het echoapparaat gaan verzorgen. Hij heeft ter voor bereiding Portugese lessen genomen en een training voor echoscopist gevolgd.

De procedures met zijn visa en het verkrijgen van de benodigde papieren zijn ondanks alle inspanningen van de Stichting, van hemzelf en zijn sponsoren niet goed verlopen. Dat heeft er toe geleid dat hij na twee weken zijn verblijf heeft afgebroken en naar Nederland is teruggekeerd. Dit is een hele grote teleurstelling voor alle betrokkenen, incluis Thijs zelf.

DSC_0119 DSC_0113

We gaan zo snel mogelijk op zoek naar een vervanger die de training kan geven. Liefst op niet al te lange termijn. Goede ideeën zijn welkom.

De voor Thijs aangeschafte fiets, eigendom van de stichting, staat al klaar voor de nieuwe vrijwilliger.

Art en Culture Festival Ilha de Mozambique

Er is gebrainstormd en overlegd met allerlei betrokkenen en Sr.Silverio van het museum. Het programma is vastgesteld. Titos, deelnemend kunstenaar en ambassadeur van de PoM, heeft een mooie flyer ontworpen.
Ook de uitnodigingen liggen klaar om te versturen. De reacties tot op heden zijn erg positief. Anna Fabrello heeft al toegezegd om weer te komen zingen.

Met Neco Novellas en de Braziliaanse band zijn we nog in overleg, maar ze hebben al wel aangegeven graag te komen.

Sr. Silverio is bijzonder enthousiast over het Festival. Hij zei te verwachten dat dit het grootste evenement wordt voor de viering van het 200 jarig bestaan van Ilha in 2018. Dat legt de lat wel hoog voor de organisatoren. Sr. Silverio is druk bezig met het organiseren van de museum winkel en de horeca gelegenheid.

De lijst van deelnemende kunstenaars en geïnteresseerden groeit. We hebben duidelijke condities voor de deelnemende artiesten in 2018 uitgewerkt.

We werken er hard aan om het festival te professionaliseren en er een niet-te- missen internationaal Art Festival van te maken.

Cartaz-Festival-ING-2018

Fundraising

Eind februari hebben we bezoek gehad van een vertegenwoordiger van Unilever, Dhr. Krysnha. Hij was erg onder de indruk van de activiteiten van de stichting en van de escolinha. Hij gaat zich sterk maken voor sponsoring vanuit Unilever. Hoera!!

Heel veel dank aan al onze sponsoren en trouwe donateurs.

Gezamenlijk hebben we rond kerst en Nieuwjaar heel mooi bedrag bij elkaar gekregen. We zijn gestart gegaan met de verkoop van 135 kerstpakketten (met dank aan Mosagri) Veel dank aan Marjanne die het vullen van de flesjes moringa olie (voor een mooie huid) en het verpakken van de pakketten heeft verzorgd.

Daarna volgde de Kerstmarkt bij de HAS in Den Bosch, met dank aan Annette, Marjon en vooral Evelien voor alle inzet.
We ontvingen een donatie van het bedrijf L&P uit Zevenbergen, in plaats van kerst- kaarten. Heel veel dank.

De Rotary club Amersfoort heeft een schenking gedaan met de boodschap dat er nog wel meer te verwachten valt. Met dank aan Jan, die o.a. zijn vrije zondag heeft opgeofferd om Marjanne te vergezellen naar Amersfoort om een presentatie voor de Rotary club te verzorgen.

Sponseren kan op veel manieren.
Dank aan Robert die zich even op de social media heeft gestort met het gevolg dat we gegroeid zijn van 146 naar 626 vrienden op Facebook.

En natuurlijk veel dank aan de stichting Memoz voor hun bijdrage en aan de SHL, die de benodigde gel voor de echo hebben gedoneerd.