opening Escolinha met taart  D81D32A4-F462-4FCB-A818-7F4347E01F00 kopie

De school is prachtig geworden. Met dans, muziek, taart en frisdrank en in aanwezigheid van de Administrador van district Ilha, is de Escolinha officieel geopend. Bij een opening horen toespraken. Gesproken werd door het hoofd onderwijs Nampula, de Administrador van Ilha en de Afgevaardigde van ontwikkelingssamenwerking van de ambassade in Portugal. De community en de ouders zijn bijzonder blij met de school en alle nieuwe initiatieven. Bij de opening is nog eens onderstreept, voor alle aanwezigen, dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het succes en het voortbestaan van de school. Natuurlijk is er de eerste jaren support, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen.

 

Verslag bijeenkomst met de ouders voorafgaand aan de opening: Een informatieve en vrolijke happening!

Kennismaking en voorstellen van de aanwezigen. Er zijn 120 kinderen aangemeld, ingedeeld in 3 klassen van 40. Er zijn nu 7 kleuterleidsters, 2 per klas plus 1 ambulante. Het “Ritmo Diario” wordt uitgelegd (dagrooster) en daarna vertelt elke kleuterleidster welke klas ze heeft en leest de namen voor van de kinderen in haar groep. Atija introduceert de bibliotheek. De kleuterleiders kunnen hier materiaal lenen om in de klas te gebruiken. Later als we meer boeken hebben gaat het andere gedeelte ook open voor de community.

image12 kopie

Vasco en Mariana leggen nogmaals uit dat het gaat om kinderen van 3,4 en 5 jaar. Hugo vertelt over de moringa in de lunches. Marjanne licht voor over activiteiten, zoals workshops koken etc. presentaties en trainingen samen met de poste de saude en de Engelse les voor jong volwassenen.

SONY DSC

5B419959-0234-4EF3-A72B-0BC692DDBCFA kopie

Dan volgen de vragen van de ouders,

Is een uniformpje mogelijk ( status)? Ja. Er zal stof worden gekocht en de lokale kleermakers gaan op bestelling uniformpjes maken. De ouders betalen de kostprijs.

Komen er speeltoestellen voor de kinderen? Toegezegd dat ze er komen wanneer we daar fondsen voor hebben.

Er komt een groep van kinderen die tot 15.00 uur blijft waarvoor de ouders 500 mtc per maand zullen bijdragen. Nog een belangrijke de vraag was of de school ipv om 8 uur om 7 uur open zou kunnen gaan. De ouders werken vaak buiten Lumbo en beginnen vroeger dan bv op Ilha. Toegezegd is dat we open gaan van 7 uur tot 12 uur.

image4 kopie

Alle Kinderen krijgen een “lunche” om 10.00 uur, bloempap met elke dag iets extra’s erin, zoals noten, mango, kokos, aubergine, moringa ,bonen. + vers sap in het seizoen, mango, hibiscus, etc. De groep tot 15.00 uur krijgt een lunch, bestaande uit groentesoep met moringa en brood of rijst met groenten of rijst met kip etc. En iedereen elke dag een stuk fruit. (Gedoneerd door Helpo) De lokale bakker gaat 2x per week100 broodjes bakken met moringa (gedoneerd door de POM)

eten klaarmaken

Workshop voor de kinderen over recycling en moringa planten.

De kinderen hebben een week lang plastic flessen verzameld. Die zijn ideaal om te dienen voor de jonge moringa stekjes en tegelijkertijd leren de kinderen dat het geen afval is maar dat de flessen voor allerlei dingen te gebruiken zijn. De flessen zijn door midden gesneden en door de kinderen met zand gevuld en beplant met een moringa zaadje. Alle vijfjarigen hebben nu ieder twee flessentuintjes die ze mogen verzorgen en water geven. Wanneer ze groot genoeg zijn wordt er een geplant in de groentetuin bij de school. Het andere plantje mag mee naar huis om daar verder te groeien.

Eerste workshop in het Community Centre voor ouders van de kinderen.

De bakker had moringa   broodjes gebakken. Canella liet zien wat je in de keuken allemaal voor lekkers kunt maken met moringa. Arlindo gaf een levendige demonstratie hoe het blad te oogsten en te drogen en hoe de bomen te verzorgen voor eigen productie. De aanwezige Regulo was zeer enthousiast en bedankte de POM uitgebreid voor haar bijdrage.

Gezondheid

Bezoek directrice/verloskundige Lucinia van Poste de saude en maternidade in Lumbo.

IMG_2282 kopie

Het vooruitzicht van een echo apparaat voor Lumbo in de bijzonder drukke kliniek is door Lucinia met grote blijdschap ontvangen. In haar kliniek komt ook de overgrote meerderheid van de vrouwen uit Ilha bevallen. De noodzaak is overduidelijk. Echoscopie biedt enorm veel toepassingsmogelijkheden die hier goed van pas zullen komen. Er zijn vijf vroedvrouwen en een verpleegkundige aanwezig die opgeleid kunnen worden om het apparaat te bedienen. Ook is er een kundig technicus die getraind kan worden om de apparatuur te onderhouden.

Bezoek Dr Carolina, directrice de Saude district Ilha

Ook Dr Carolina was enthousiast over het vooruitzicht; een verloskundige echo voor de maternidade in Lumbo zou fantastisch zijn. Ze bood aan om samen met Dr Quirino te zorgen voor de nodigde documenten zodat er geen invoerrechten betaald hoeven te worden. Ook zullen ze de komst van de opleiders faciliteren. Met Dr Carolina hebben we haar ideeën en wensen doorgesproken. Ze wil erg graag de gezondheidszorg in Lumbo verbeteren en heeft onze hulp gevraagd. De poste de saude en maternidade in Lumbo zijn twee ver-ouderde gebouwen (ooit gebouwd door de overheid). Momenteel wordt er een nieuw (extra)gebouw bij geplaatst, geschonken door de nonnen. Dit gebouw is bijna klaar en bedoeld om te gaan gebruiken voor pediatrie. De vraag is of het mogelijk is de twee oude gebouwen op te knappen/ te restaureren en daarnaast een Casa mae Espera te bouwen. Zo ontstaat er ruimte voor de vrouwen die in verwachting zijn en hoeven ze niet in dezelfde ruimte te verblijven als de vrouwen met de pasgeboren baby’s. Uiteindelijk ontstaat er dan een specialistisch centrum voor moeder en kind in Lumbo.

We gaan kijken wat we kunnen doen.

Echo voor ziekenhuis Mossuril

Quirino heeft naar aanleiding van ons vorige bezoek al uitgebreid gesproken met de district directeur over de mogelijkheden voor echoscopie. Ze willen heel graag een echo apparaat, het zal in veel gevallen een groot hulp zijn. Het grootste probleem ook hier is dat er (nog) geen mensen met kennis van echo apparatuur zijn. Maar ook hier is voldoende verplegend personeel aanwezig om opgeleid te worden.

Benefiet avond met Neco Novellas op 9 juni

Noteer vast in uw agenda. Vrijdagavond bij Ome Jan, in het Ginneken in Breda

Het wordt een muzikale avond, een bruisend feest met mooie verhalen, informatie over Mozambique en onze projecten, hapjes, drankjes en kansen om je slag te slaan op de veiling en te dansen op Afrikaanse ritmes waarvan je heupen vanzelf gaan bewegen.

We zijn super blij met de toezegging van Neco Novellas, de bekende Mozambikaanse gitarist en zanger om voor ons op treden.11701194_1044509212235158_8133401710777846183_n

 

 

 

 

Titos Pelembe heeft drie kunstwerken gedoneerd (een ervan zie onder) die de hoogste bieder mee mag nemen. We veilen een vakantie verblijf in Mozambique en Zeeland, workshops, een diner voor twee enz. enz

FullSizeRender-8 kopie

Meer nieuws volgt.