Op 10 augustus is het festival afgesloten met een grote overzicht tentoonstelling in het historische gouverneurspaleis, nu het Palacio Museum. Rechts de gouverneur

SONY DSC

Wat zouden jullie genoten hebben van Festival d’Arte op Ilha de Mozambique! Het was kleurrijk, bruisend, en enerverend, dat laatste voornamelijk voor de organisatoren. Maar boven alles was het inspirerend; voor de kunstenaars, de lokale bevolking, de kinderen en de enthousiaste bezoekers.
De speciale dag voor de kinderen (fotos) was een overweldigend succes. Meer dan 300 kinderen hebben onder leiding van de kunstenaars getekend, geschilderd, gefotografeerd en hout bewerkt.

SONY DSC

SONY DSC

dsc_0434

Het eerste Festival d’Arte was een succes. De komende twee jaar gaan we ons voorbereiden om in 2018 een nog internationaler en professioneler kunst festival op Ilha te kunnen organiseren.

Opening Festival. Macua dansers en een deel van de kunstenaars.

Er was dans, er was zang van Anna Fabrello, er was poëzie van Biscaia. Anna zong “Summertime”en opera.

dsc_0428

 

 

 

SONY DSC

 

Van links naar rechts. Geertrui (NL) Gemuse (Moz) Anna (Polen) Paulo, Tonderai (Zimbabwe) Pekiwa (Maputo Moz) Ernesto (Zimbabwe)
Kent, Philippe (Maputo Moz).

SONY DSC

De lokale danseressen luisteren de opening op met de traditionele Tofu dans

SONY DSC

De gouverneur was bijzonder geïnteresseerd in het werk van iedere afzonderlijke kunstenaar en vroeg hen waar ze hun inspiratie vandaan haalden.

SONY DSC

 

 

 

 

Voortgang projecten
community center – escolinha – engelse les, supportgroep

Intussen gaat de bouw van het community center en de school door. Het tempo zit er goed in.
Er komen twee klaslokalen, een lerarenkamer, een bibliotheek en een ruime ontmoetingsruimte waar ’s morgens ook les kan worden gegeven. ’s-Middags en ’s-avonds wordt de ruimte gebruikt voor oa, workshops in voeding, gezond koken(met moringa), hygiëne enz., activiteiten voor en door de community zoals dans en muziek, lessen in Engels en lezen en schrijven in het Portugees voor volwassenen Naast het centrum wordt er ook een keuken en magazijn gebouwd met een toiletgroep, twee voor de kinderen en twee voor volwassenen.
Wanneer alles volgens plan gaat is het project eind november klaar en kunnen in februari de schoolactiviteiten officieel van start gaan.
Bij de Engelse lessen, waar we al mee gestart zijn, spat het plezier en het enthousiasme eraf. De foto ‘s onderaan zijn van het project in aanbouw, er is goed te zien dat er stevig doorgebouwd wordt.

foto-22-08-16-16-29-06     foto-22-08-16-16-30-41

20160913_152415 20160929_091518  f680910c-abe7-49b9-a974-8f25030f65a8

Het project kan alleen een succes worden wanneer het gedragen wordt door de community.
Het moet aansluiten bij hun wensen en behoeften. Er zijn dan ook regelmatig bijeenkomsten met de       Regulos: de veertien wijkoudsten en de chefe de posto: de burgemeester van Lumbo voor overleg. Ook vertegenwoordigers van onze partners, Cooperação Portuguesa en Helpo, zijn hierbij aanwezig.
Dit creëert het noodzakelijk draagvlak om het project eind 2018 op eigen benen te laten staan.

Op een van de bijeenkomsten werd aangegeven wat men belangrijk vindt, in het bijzonder dat er in de bibliotheek computerlessen worden gegeven, dat er een speeltuin komt voor de kinderen en ook een grote groentetuin. Een andere wens, een muur om de school voor de veiligheid van de kinderen, is al in vervulling gegaan door een actie/donatie van de Lionsclub Breda. Zie foto rechtsboven.
Ook is besloten dat de ouders een kleine bijdrage gaan betalen voor de school (door de devaluatie van de Metical hebben veel mensen het moeilijk en krijgen kinderen vaak geen ontbijt) Een lunch voor de kinderen, soep, fruit en moringa (gesponserd door Mosagri) is dan inbegrepen.

Onze kleuterleidster(s) zijn al aangenomen. Ze krijgen training en kunnen, zodra de school klaar is, al wat ervaring gaan opdoen met tussentijdse activiteiten. Binnenkort gaan we op zoek naar een geschikte manager/toezichthouder. Wanneer in februari de school opengaat, zijn ze/we er helemaal klaar voor.

SUPPORTGROEP

Goed nieuws!! Onze oproep in een vorige nieuwsbrief heeft resultaat gehad. 

De stichting heeft nu een supportgroep van zes mensen die zich actief gaan bezighouden met de ondersteuning van de projecten. Daar zijn we heel blij mee.
Ze gaan zich concentreren op educatie, gezondheid, kunst cultuur, fondsenwerven en PR.

Onze korte termijnprojecten

 • Salarissen voor de kleuterleiders
 • Manager/toezichthouder
 • Schoolmaterialen,
 • Meubilair, tafels, stoeltjes, kasten, (is mogelijk via lokale meubelmakers).
 • Computers + leraar
 • Keuken apparatuur, met name fornuis.
 • Lunches voor kinderen,
 • Aanleg groentetuin
 • Speeltoestellen, met goede bouwtekeningen lokaal na te bouwen.
 • Sponsoring medicijnen en materiaal voor het ziekenhuis
 • Banen creëren o.a. voor kleermakers

 

 

Middellange termijn projecten

 • Analfabetisering programma opzetten voor volwassenen
 • Sponsoring transport
 • Ambulances, voor Mossuril, Lumbo en Ilha
 • Renoveren van de 1e hulppost in Lumbo.
 • Grotere moestuin, boerenbedrijf voor hele dorp
 • Additionele klaslokalen
 • Uiteindelijk Centrum met ziekenhuis, escolinha, community center, boerderij (te kopiëren naar andere gebieden)

 

De afdeling Fondsenwerving laat binnenkort van zich horen met nog meer informatie en een nadere specificatie van de projecten.