Escolinha (kleuterschool).

Het eten is mede dankzij de donatie van Mosagri en de florerende groententuin veel beter en gevarieerder geworden.

De speeltuin is bijna klaar, mede dankzij de donatie van de fam. van Gijzen. Er wordt volop in gespeeld ondanks dat hij nog niet helemaal klaar is. De kinderen waren in hun enthousiasme niet tegen te houden. De glijbaan moet nog afgewerkt worden, nog strandzand gestort en de laatste wip nog geplaatst.

SONY DSC

We willen de speelplaats graag uitbreiden met nog twee schommels en meer buitenspeelgoed. We denken aan loop auto’s, ballen en misschien driewielers.

Er is nieuw speelgoed in de klaslokalen en in de bibliotheek. Dit willen we nog verder uit breiden met puzzels, boeken en spelletjes.

BB6C1A80-CF70-4F69-B255-6927C765AF35  8EFC8390-BB0B-49D0-9F4C-B1C7073AED54

 

 

 

 

 

In het community center worden nu workshops gegeven voor volwassenen en natuurlijk engelse les. Voor de kleintjes  is er 1 x in de maand een filmmiddag. (Dit dankzij een donatie uit Brazilië van 20 dvd’s in het Portugees).

 

SONY DSC

SONY DSC

 

Vanzelfsprekend gaan we door met inzamelen van materialen

We kijken nu op welke manier we de eerste groep  6/7 jarigen, die van de escolinha door gaan stromen naar het  regulier basis onderwijs, kunnen blijven ondersteunen. Het idee is om naast het gewone onderwijs, buiten schoolse activiteiten te organiseren om het bereikte niveau van de escolinha in stand te houden. Dit alles natuurlijk zonder in conflict te komen  met het bestaande onderwijs systeem.

Gezondheid

Casa Mae Espera

Na gesprekken met de lokale autoriteiten is besloten om gebruik te maken van de bestaande tekeningen die bij de overheid bekend zijn. Ze zijn al aangevraagd en daarna gaan we in overleg met de aannemer bouwen. We hebben al een mooie lokatie, dichtbij de maternidade, toegewezen gekregen.

Mede door de inspanning van dr. Jan Nugteren, is het project voor de aanschaf van echo apparatuur een heel stuk verder gekomen. De keuze is gemaakt voor een eenvoudig, mobiel en zeer functioneel apparaat.

Begin februari 2018 gaat het eerste echo-apparaat naar Mozambique, samen met medisch student; Thijs. Hij gaat de lokale verpleegkundigen opleiden en assisteren bij de maternidade. Dit alles in samenwerking met de stichting Memoz uit Nijmegen.

Ook deze keer zijn er weer medicijnen afgeleverd, waar men zeer blij mee is.

SONY DSC

 

Het blijft ons streven om een mooi en goed functionerend moeder en kind centrum te bouwen, met een maternidade,  een casa mae espera, een afdeling pediatrie en een escolinha.

Cultuur

Festival d’Arte 2018 – 13 tot en met 24 augustus.

Er wordt hard gewerkt aan de organisatie van het tweede Festival d’Arte.

Er zijn nieuwe contacten gelegd met lokale jonge kunstenaars en er is overleg geweest met de  directeur van het museum op Ilha de Mozambique. Ook zoeken we naar mogelijke sponsoren voor oa vliegreizen voor kunstenaars, logies en materialen (dit met name voor de workshops voor de kinderen).

Het zou een prachtige aanvulling van het festival programma zijn wanneer we het kunnen uitbreiden met met een muziekprogramma. Om dit te realiseren hebben we hulp gekregen van Moira Forjaz. Ook Anna Fabrello heeft opnieuw haar medewerking toegezegd. We zijn heel blij met deze professionele en enthousiaste ondersteuning.

Het voorlopige programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Voor iedereen die dit festival bij zou willen wonen (het wordt echt geweldig) gaan we proberen een programma samen te stellen. Hierover later meer.

foto’s Festival d’Arte 2016

20A05C26-EA66-4D32-B23D-1508C081A44C

CB50787F-D71D-425A-AA95-32AE9D347408

9549B250-678B-4F14-81EB-2AE0EC14AA92

 

 

 

 

 

En natuurlijk blijven we Nuhi ondersteunen, ons ontdekte talent van 2016. Nuhi maakt nu ook kaarten en verkoopt ze aan toeristen om zijn schoolgeld te kunnen betalen

Kerstactie

We maken in Mozambique mooie en originele producten waarmee we ook de locale economie ondersteunen. De opbrengst gaat naar onze projecten. Rond de kersttijd zoekt u waarschijnlijk ook naar leuke cadeau ideeën. Daarom vindt u bijgaand wat voorbeelden van de producten waarmee u niet alleen iemand die u lief is blij maakt, maar ook een goed doel ondersteunt. We hebben ook producten die uitstekend passen in zakelijke kerstpakketten zoals bv de Moringa producten en de shoppers.

Mocht u daar interesse in hebben, mail ons.

Uiteraard is een (kerst)donatie van harte welkom.

IMG_3573 IMG_3572 IMG_3324

 

 

 

 

 

SONY DSC

SONY DSC