ALGEMEEN
Helaas is het Festival d’Arte niet doorgegaan i.v.m. Covid19. Wel is de muur rond het complex nu helemaal klaar, met een hele mooie poort erin, waarbij het idee leeft om er tijdens het volgende festival mooie muurschilderingen op te schilderen. De muur, poort en het community center hebben we af kunnen bouwen mede door de steun en hulp van Rotaryclub Amersfoort.

De groentetuinen zijn opnieuw aangeplant en doen het relatief goed. Nu is het wachten op de regen.
Om extra maatregelen te nemen tegen het Coronavirus zijn er bij alle gebouwen watertaps geplaatst en is er voor voldoende zeep gezorgd. Ook worden wij door onze nieuwe steun en toeverlaat in Mozambique, Suzanne, goed op de hoogte gehouden van de recente ontwikkelingen, ook i.vm. Corona.

MATERNIDADE & COMMUNITY CENTER

De maternidade heeft, ondanks de ingewikkelde gezondheidssituatie van vandaag, toch 1 bevalling per dag en zijn er in de laatste 3 maanden 5 tweelingen geboren. De gecompliceerde zwangerschappen worden dankzij de echoscopie tijdig ontdekt en doorgestuurd naar beter uitgeruste ziekenhuizen.
Er worden regelmatig bijeenkomsten gehouden in de buitencirkel bij het Community Center. Consultatie, voorlichting over Corona  en ook moeder en kind bijeenkomsten over bijvoorbeeld voeding.
Licinia is verantwoordelijk voor het uitdelen van de mondkapjes tijdens deze bijeenkomsten. Een gedeelte van de kapjes is al verwassen en moet vernieuwd worden;-. Verder worden de regels goed gehandhaafd wat betreft het handen wassen en het bewaren van afstand.
Ook zijn er twee naaimachines gearriveerd waar sinds de komst permanent een van onze kleermakers zit. In het begin heeft hij artikelen gemaakt voor het museum en de stichting. Nu geeft hij naailessen aan vrouwen uit het dorp.
Het heeft wat tijd gekost om officieel toestemming te krijgen om in het Community Center les te kunnen geven aan kleine groepen maar uiteindelijk is dat gelukt. Er wordt nu, naast naailessen, 5 dagen in de week Engelse, Franse en Portugese les gegeven. Er zijn 3 groepen per dag; in de ochtend de jongste kinderen, in de middag de tieners en ’s avonds de volwassenen.
Het was de bedoeling dit te doen tot het eind van het jaar, maar na de ouderbijeenkomst van 3 weken geleden is de vraag gekomen of we er A.U.B. ook mee door willen gaan in 2021. Na een maand les, in September, groetten de kinderen namelijk al in het engels ;-), Hello how are you!
Veel dank aan Suzanne voor al haar inspanningen.
ESCOLINHA
Er is weinig nieuws over de escolinha. De scholen zijn nog steeds gesloten. Omdat de kinderen al bijna een jaar geen onderwijs krijgen, delen we nu eens per week huiswerk uit voor de oudsten. De ouders halen het op bij de escolinha en leveren het een week later weer in.

CULTUUR

Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen hebben we in verband met Covid19 moeten besluiten het Festival d’Arte dit jaar niet door te laten gaan. Gelukkig zijn we wel nog volop in overleg en hebben we goed de tijd om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Ook worden er in Nederland nieuwe kleine kunstwerkjes geproduceerd met capulana stof voor de museumwinkel in Mozambique. In Mozambique zelf maakt de kleermaker mondkapjes, zonnehoeden en tassen.