IN DEZE NIEUWSBRIEF
Cycloon Idai – Inzamelingsactie – Nieuws over de Escolinha – Plannen Community Center – Tekeningen Maternidade – Cultuur
DE CYCLOON IDAI
Mozambique, bij velen toch nog een beetje onbekend terrein werd de afgelopen weken onderdeel van gesprek. Helaas wel in negatieve zin, toen cycloon Idai over het land raasde. Meer dan 112000 woningen werden verwoest of beschadigd en het dodental is opgelopen tot 843. Met name de havenstad Beira werd flink getroffen.
De POM doet wat in haar macht ligt om te helpen en heeft jullie als donateurs dus meer nodig dan ooit!
Dat jullie nog steeds erg begaan zijn met onze stichting en wat we doen blijkt gelukkig uit de donaties die we van jullie gekregen hebben voor het versturen van voedselpakketten en vervangen van het dak van het weeshuis in Beira! MEGA BEDANKT!

   

ESCOLINHA
Gelukkig gaat het met de escolinha nog steeds erg goed. Voor het nieuwe schooljaar hebben zich nu al 75 leerlingen aangemeld en er druppelen nog steeds leerlingen binnen! De routine zit er alweer aardig goed in. Er wordt gedanst en gezongen en ook wordt er een voorleesuurtje ingepland. Samen met Helpo hebben we een overdekt buitengebouw geplaatst!

Ook hebben we kennis gemaakt met de nieuwe chefe de poste (dorpsburgemeester) en deze was vol lof over de activiteiten van de POM. Zo heeft hij direct twee guardas (bewakers) geregeld die de school bewaken. Erg fijn! Verder hebben we gesproken over de plannen voor het bouwen van het community center en de daarbij behorende activiteiten.

Ook dit bezoek hebben we weer divers speelgoed meegenomen. De kinderen gingen er direct mee aan de slag en met name de houten trein en het visspelletje zijn favoriet!

   

BOUW COMMUNITY CENTER
Op dit moment zijn we hard bezig met de ontwikkeling van een nieuw Community Centrum. Tot nu toe was dit een onderdeel van het twee jaar geleden voltooide schoolgebouw (kleuterschool), maar door de vele aanmeldingen van enthousiaste ouders hebben we nu alle lokalen nodig voor onderwijs. In het nieuwe gebouw kunnen we dan de workshops (hygiene, familyplanning, voeding etc.) en de ouderbijeenkomsten houden. Tevens kan daar de bibliotheek gehuisvest worden.

In het nieuwe community centrum zal er ook ruimte zijn voor de geplande ATL: Deze naschoolse activiteiten zijn voor de kinderen die de pre-school hebben gedaan en nu in de eerste klas van de lagere school zitten erg belangrijk om niet terug te vallen in hun ontwikkeling. De lagere school wordt door de overheid aangeboden en is gratis maar biedt de kinderen, in dit vergeten stukje van Mozambique, slechts minimale scholing.

GEZONDHEID
Na wat uren vertraging en het verlaat aankomen van de bagage arriveerde Adrienne voor haar 2e keer in Lumbo! Vroedvrouw Licinia was weer erg blij met haar komst en pikte de geplande theorielessen met betrekking tot het echo-apparaat erg goed op! Mede ook door Katia, de vertaalster! Lees het verslag van Adrienne op de website. Nogmaals dank aan stichting Memoz voor het financieren van het echo-apparaat!
Afgelopen periode hebben we (met goede steun van Adrienne) gezamenlijk met de aannemer en de man van Licinia de lijnen uitgezet voor de aanbouw van de maternidade.

Wij hebben vooral goed geluisterd naar de wensen van Licinia en die op een zo goed mogelijke manier verwerkt in het ontwerp. De tekeningen zien er veelbelovend uit!

CULTUUR
In de museumwinkel loopt het goed. Ze hebben inmiddels voor een bedrag van 21000 meticals (ongeveer $320) verkocht aan boekjes, tasjes, kaarten etc.
Om nog meer verkoop te realiseren en toeristen/kopers te trekken hebben we de museumwinkel wat leuker ingericht. Ook hebben we de timmerman opdracht gegeven om 2 tafels en 6 stoelen te maken voor in de coffeecorner.
Dit gaan we voor de helft betalen van de opbrengst uit de museumwinkel en de andere helft betaalt het museum van hun procenten van de verkoop.

Geweldig nieuws ook dat er weer een prachtig schilderij verkocht is van het enige Mozambikaanse lid van de supportgroep Titos Pelembe!

Voor de financiering van het nieuw te bouwen Community Center en de Maternidade hebben wij een bedrag van 40.000 euro nodig. Hierover hebben wij een brainstormsessie gehad en een superleuke actie bedacht!

Houd uw email en onze Facebookpagina in de gaten en bouw mee!
Kunt u niet wachten? Voel u vrij om direct te doneren!