Algemeen

Afgelopen november hebben we in het museum op Ilha bezoek gehad van de minister van Cultuur. Suzanne en Abdul spraken met haar en vertelden uitgebreid over de activiteiten van de PoM. Ze hebben het met name gehad over de link van de stichting met het museum; de verkoop van kunstwerken, kaarten en lokaal vervaardigde producten waarvan 20% van de opbrengst het museum toekomt. Uiteraard is er ook gesproken over de activiteiten die we organiseren voor de escolinha in Lumbo en op Ilha (tekenen, muziek en schilderen) en het Festival d’Arte. Wanneer we het weer mogen organiseren gaat ze graag in op de uitnodiging

Zoals al eerder omschreven hebben we samen met Mosagri 500kg moringapoeder gedoneerd aan het ziekenhuis en de kleine gezondheidsklinieken (postes de saude) van het district Ilha. Dit als voedselverrijking ter bestrijding van ondervoeding, wat helaas nog heel veel voorkomt. Moringa helpt namelijk het immuunsysteem te verbeteren wat in tijden van Covid erg prettig is.
Tijdens de dag van de donatie waren de gouverneur, administrador en de directeur van het ziekenhuis aanwezig. Ook werd het op TV uitgezonden. Gelukkig hadden we moringakoekjes gebakken om uit te delen :-).
In Maart bezochten Suzanne van de PoM en Valdemar van Mosagri de klinieken en het ziekenhuis en schreven een verslag van hun bevindingen over de resultaten, de verdeling en het gebruik. Het uitgebreide verslag lees je hier.
Het smaakte Mosagri en de PoM naar meer en zo willen wij nogmaals 500 kilo doneren maar dan nu aan het district Mossuril. Ondertussen kijken we naar de mogelijkheden om hier een vaste donatie van te maken aan de postes de saude op Ilha.

Bij de maternidade is er weinig nieuws. De bevallingen gaan natuurlijk gewoon door en het echo apparaat werkt nog steeds naar behoren! Zodra we weer mogen vliegen gaat Dr. Adrienne wederom naar Lumbo om Licinia te helpen. Uiteraard ontvangt de Maternidade nog steeds zeep en moringa poeder. De groentetuinen zijn weer ingezaaid nu de droge, warme zomer op zijn eind loopt en er weer wat regen valt.

In het Community Center gebeurt er van alles. Momenteel wordt er lesgegeven in het Engels en Frans en verwachten wij in het nieuwe seizoen ook een lerares Portugees. Ook worden er nog steeds naailessen gegeven. We zijn erg blij dat deze cursussen met kleine groepen wel door kunnen gaan, in tegenstelling tot het onderwijs wat al een jaar stil ligt. Deze pauze/achterstand hakt er hier enorm in.
De proefperiode van een half jaar werd zaterdag 13 februari feestelijk afgesloten met ouders en leerkrachten. De studenten lieten zien wat ze geleerd hadden bij onder andere de naailessen. Tevens werd feedback gegeven door de ouders en vertelden zij erg blij te zijn met de activiteiten in het Community Center. De inschrijving voor de nieuwe periode, die half maart is gestart, verloopt dan ook soepel

.  De leraren hebben een wishlist voor het nieuwe seizoen, waaronder lessenaartjes. Door wederom een prachtige donatie van de Rotaryclub Amersfoort kunnen wij hun wens in vervulling laten gaan. Heel veel dank aan de Rotaryclub!  Na een eerdere donatie voor het afbouwen van het community center, is ook deze donatie weer met gejuich ontvangen. Een lokale timmerman heeft de eerste 6 gemaakt. Het streven is 15 bankjes. Zo kunnen er zeker 30 leerlingen aan een lessenaar schrijven i.p.v. op schoot. 

Het financiële systeem van het Community Center laat nog wat te wensen over. Er blijft op dit moment naast de kosten voor elektriciteit, water en materiaal geen geld over voor het salaris van de leraren.
Het blijft niet eenvoudig om de mensen ervan te overtuigen, ook de leerkrachten (die op vrijwillige basis zijn begonnen), dat het echt nodig is het lesgeld van 110/150 meticals (€1,50) op tijd te innen en niet pas aan het eind van de maand. Het gebeurt nu te vaak dat studenten dus niet betalen voor hun gevolgde lessen of halverwege de maand gewoon niet meer komen. Dr. Jan gaat helpen om samen met Suzanne een goed systeem op te zetten waar de mensen aan kunnen wennen.Op dit moment geven we lessen aan drie groepen; kinderen (vanaf 5jaar), jongeren en volwassenen. In het nieuwe seizoen gaan we ook een keer in de week voorlees ochtenden organiseren. Voor de kleinsten in het Portugees en voor de Engelse studentjes in het Engels.

ESCOLINHA
De escolinha is helaas ook in Mozambique nog steeds gesloten. Wel proberen we zoveel mogelijk te organiseren zoals het uitwisselen van huiswerk. Helaas is er voor de hele kleintjes weinig wat kan worden gedaan.
CULTUUR

Helaas ziet het er niet naar uit dat we dit jaar ons Festival d’Arte kunnen organiseren. Na overleg met Titos en Geertrui is besloten om het dit jaar niet door te laten gaan. Heel erg jammer, omdat we juist zoveel mooie herinneringen hebben aan het vorige festival. Veel sympathieke, grote kunstenaars en muzikanten en allerlei geweldige activiteiten voor de jeugd.

We gaan ons nu helemaal richten op september 2022 met oude en nieuwe kunstenaars en veel spektakel op muzikaal gebied. Mocht het mogelijk zijn dat wij in augustus/september dit jaar weer naar Mozambique kunnen willen we wel heel graag een week met cultuur en spel voor de kinderen organiseren.

 

Nogmaals dank voor de mooie donaties. In het bijzonder de kerstgift van Peterson en het mooie bedrag voor de lessenaartjes van de Rotaryclub Amersfoort. Al jullie steun zorgt er gelukkig weer voor om in deze moeilijke, tijd hulp te kunnen blijven bieden in Lumbo, Mozambique.