MATERNIDADE & COMMUNITY CENTER
De maternidade is klaar en ziet er echt geweldig uit. Er is stromend water en elektriciteit, er zijn toiletten en douches en alles is superschoon. Met de verkoop van de bouwstenen, de gulle donaties van o.a. Stichting Memoz, Dr. Voorhoeve, Koninklijke de Heus B.V. en jullie steun, is het gelukt om nog voor het nieuwe jaar de maternidade op te leveren.
Echt een prestatie om trots op te zijn, dit mede ook door de lokale inzet van senhora Licinia (de vroedvrouw), senhor Caba (haar echtgenoot) en senhor Abdul (de aannemer). Er is (voor Afrikaanse begrippen) in een record tempo iets heel moois neer gezet.

    

Op donderdag 7 november was de feestelijke opening van de maternidade. Er was veel belangstelling en het gebouw is met veel enthousiasme in gebruik genomen.
’s Middags is de eerste baby in de nieuwe maternidade geboren en precies twee weken later de 68ste. De doos met babykleertjes, gedoneerd en gebreid door een lieve dame in Nederland, is afgegeven en Licinia verdeelt dit onder de pasgeborenen.

       

Het community center, inclusief de nieuwe bibliotheek, is ook bijna klaar op wat laatste dingen na, zoals een omheining en interieur. Tegelijk met de maternidade is ook dit gebouw op 7 november feestelijk geopend met muziek, dans, theater en mooie toespraken. Iedereen werd rondgeleid en werd getrakteerd op water of fris en een stuk taart.

         

        

De middag stond geheel in het teken van de kinderen van de escolinha. Met de hulp van Nol en Annemieke zijn er allerlei activiteiten georganiseerd voor de 90 kinderen en werd de middag afgesloten met een flesje limonade en een koek. Het was een super geslaagde dag!

             

Het schooljaar 2019 zit er weer op en ook deze keer zijn er kleine professoren die na de vakantie in februari naar de lagere school gaan. Ook is er weer onderhoud gepleegd aan de speeltuin en wordt deze de komende tijd schoongemaakt en geschilderd.
Tenslotte, als klap op de vuurpijl, het voetbaltoernooi! Samen met Vasco, zijn Hugo en vriend Nol al vroeg aan de slag gegaan. Ze legden de basis spelregels van voetbal uit en ook werd geprobeerd uit te leggen dat ieder team in een eigen doel moet scoren. Er werd overal door elk team gescoord maar het was erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar. De kinderen en ook zeker het publiek hebben genoten. Hoewel er uitslagen waren van 12-1 mocht het de pret niet drukken. Plezier stond voorop!

     

         

De maternidade is volop in gebruik, alsmede het echo apparaat. Er is water en als de credits op tijd betaald worden is er ook elektriciteit. Alles wordt goed schoon gehouden en het verplegend personeel vindt het heerlijk om er te werken.
Het ziet er ook heel uitnodigend uit als je er even binnen wipt. De pediatrie is nu daadwerkelijk in gebruik als waar kinderen vanaf 1 t/m 5 jaar terecht kunnen. Er is ook 1x per week een dokter. De consultatie bij kinderen tot 1 jaar vindt plaats in de maternidade.

        

In het centro comunitario (in de Parot, zoals ze dit noemen) is de eerste bijeenkomst gehouden met o.a. de verpleegkundigen uit de omliggende dorpen. De bijeenkomst bestond uit een programma over aidsbestrijding. Dit bleek erg nuttig te zijn, mede om informatie met elkaar uit te wisselen. Dit staat nu maandelijks op het programma. Voor december is er een Moringa workshop gepland. De groentetuinen worden opnieuw ingezaaid met gezonde groenten, zowel voor de escolinha als voor het hospital.

CULTUUR
We zijn gestart met de organisatie en planning van het 3e Festival d’Arte op Ilha de Mozambique. In 2020 zal het plaatsvinden van 22 augustus t/m 6 september. De eerste kunstenaars en muzikanten hebben inmiddels de eerste uitnodigingen mogen ontvangen. In het programma zal veel tijd worden ingepland waar vooral de jeugd actief aan deel kan nemen.

De museumwinkel/café/galerie gaat er steeds leuker uitzien. Mensen maken er steeds meer gebruik van en nuttigen daar graag een kofie of frisdrankje. Ook hebben we dankzij Annemieke twee nieuwe artikelen , buttons van capulana stofjes en moringa zeep.
De nieuwe kunstwerkjes zijn ook toegevoegd aan de collectie.