MATERNIDADE & COMMUNITY CENTER
Zoals jullie wel hebben meegekregen zijn we druk bezig met de bouw van zowel de maternidade als het community center. De bouw gaat ongelooflijk snel dankzij het harde werken van de aannemer maar uiteraard ook dankzij jullie. Dank voor het kopen van de bouwstenen die nodig waren om deze projecten bijna te realiseren!

MATERNIDADE
De basis van het nieuwe gedeelte van de maternidade is voor het grootste gedeelte af. De vloeren en plafonds worden afgewerkt en de elektra en watervoorziening wordt aangelegd. In de laatste fase wordt het oude gedeelte gerestaureerd en worden de toiletten, douches en wasbakken geplaatst.

We hebben met Dr. Francois, districtarts en hoofd gynaecologie van het Central Hospital in Namupla, gesproken over het eventueel bijplaatsen van een operatiezaal. Hier kunnen dan sterilisaties en keizersnedes worden uitgevoerd. Tevens biedt dit ook een mogelijkheid voor buitenlandse artsen om meer specifieke operaties te verrichten. In ieder geval zijn we in gesprek en mochten we besluiten om te helpen met de operatiezaal, heeft Dr. Francois toegezegd zorg te dragen voor de benodigde instrumentaria. Wordt vervolgd.
COMMUNITY CENTER
Het Community Center met bibliotheek gaat in bijna hetzelfde snelle tempo als de maternidade. Het dak wordt op dit moment op de veranda geplaatst. De vloeren krijgen nog een kleurtje en de buitenplaats moet nog geheel afgemaakt worden. Helpen jullie ons mee dit te realiseren!? Doneren doet u op onze website!

   

 

ESCOLINHA
Het gaat goed met de escolinha! Het aantal leerlingen is nog niet gegroeid maar met wat extra activiteiten gaat dat zeker lukken! Het voorleesklasje van Atija loopt erg goed. Met name Rei Leao (The Lion King) is favoriet. We gaan op zoek naar de film en muziek op cd in het Portugees zodat we deze bij de opening van het community center kunnen afspelen. Hakuna Matata wordt nu al mee geneuried. Vlak voor de schoolvakantie zijn er ook al twee rondtrekkende vrijwilligers uit Ierland muziek komen maken op de escolinha!

We zitten nu midden in de schoolvakantie dus wordt er weer wat achterstallig onderhoud gepleegd. De speeltuin is opnieuw geverfd en de glijbaan is weer gerepareerd.

Op dit moment zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden om een school in Nederland en onze escolinha met elkaar te verbinden
Vrijwilliger Annemieke gaat in november workshops organiseren met de kinderen van de escolinha en gaat kijken naar de mogelijkheden qua vrijwilligerswerk op educatief gebied.

Kennen jullie Esperança nog? De kleuterleidster die dankzij jullie donatie een opleiding kon gaan volgen? In overleg met de Cooperacao Portugese is besloten dat zij hoofd van de escolinha gaat worden!

GEZONDHEID
Afgelopen periode hebben we een interessante ontmoeting gehad met twee artsen (gynaecologen) van het Centraal Hospital in Nampula. Zij kwamen op verzoek van Licinia sterilisaties verrichten bij 4 wat oudere moeders met meer dan 7 kinderen. We hebben gesproken over eventuele problemen die een groot aantal kinderen met zich meebrengen. Zoals geen financiële middelen, ondervoeding en overbevolking. Al gauw blijkt dan dat onwetendheid en het gebrek aan voorlichting over anticonceptie het grootste struikelblok is. Licinia gaf aan dat ze zeker workshops wil gaan organiseren in het nieuwe centrum over dit soort onderwerpen.

CULTUUR
In het museum is het nog steeds wat rustig, maar de toeristen beginnen te komen en de verkoop loopt gestaag. Afgelopen week een afspraak gepland met De heer Silverio van het museum om alvast wat zaken te bespreken over het Art Festival 2020. Tevens heeft vrijwilliger en mede-organisator van het festival Geertrui contact gelegd met Titos over het festival.