Nieuws

Escolinha, library en Community Center Lumbo

ESCOLINHA

Op 23 mei hebben we hoog bezoek gehad.
De gouverneur van Nampula heeft de eerste (denkbeeldige) steen gelegd voor de escolinha en zijn invloed en connecties aangewend om het project de boost te geven die we nodig hadden.
De devaluatie van de Metical, waardoor bouw-materialen veel duurder zijn geworden dan begroot, vertraagde de bouw.

In zijn gevolg bevonden zich ook de administrateur en de burgemeester van Ilha die allen ter plaatse hun steun en hulp hebben toegezegd. Hoog bezoek komt niet alleen. Zestig personen, een uitgebreid protocol, eten en drinken, en een heel dorp dat uitliep om de gouverneur en gevolg te begroeten met dans en zang, brachten de nodige bedrijvigheid met zich mee.
Het was het waard. Drie dagen voorbereiding en een enerverende maar geweldige dag hebben het project weer in een stroomversnelling gebracht.
Er is een nieuwe lokale aannemer aangenomen die vrijwel onmiddellijk begonnen is, elektriciteit wordt gratis aangelegd, watervoorziening wordt geregeld. Kortom er zit nu vaart in en een maand verder is er al veel gebeurd.

IMG_1109

De gouverneur, een sympathieke en bescheiden man, voormalig minister van visserij, was vol interesse voor de activiteiten van de kinderen en de stichting.

IMG_1077 IMG_1096 IMG_1084

Het schoongemaakte plot met kinderen in afwachting van het bezoek van de gouverneur.

Er wordt nu hard gewerkt en alles ligt op schema

IMG_20160630_121135

IMG_20160630_121146 IMG_20160630_121451

 

 

Voorlichting over gezonde voeding en moringa

Moringa is niet alleen super gezond en te gebruiken in veel gerechten, je kunt er ook heerlijke koekjes mee bakken. Tijdens het bezoek aan Mossuril waar we een presentatie hebben gegeven over gezonde voeding en moringa, verdwenen ze als sneeuw voor de zon in gretige kindermondjes. De directeuren van de lagere en middelbare school waren aanwezig, vrouwen van een vrouwen project in Mossuril en dorpsbewoners met hun kinderen. Ook het verzorgen en planten van moringa hebben we gedemonstreerd en uitgelegd. Natuurlijk hebben we ook moringa gedoneerd, beschikbaar gesteld door Mosagri, om toe te voegen aan de dagelijkse maaltijden op de scholen.

 

 

IMG_1025 IMG_1021IMG_1026

 

 

 

 

 

 

 

Er was veel belangstelling, de presentatie was erg leerzaam en er werden veel vragen gesteld.

 

 

 

Donatie medicijnen

Bij elke reis naar Mozambique gaan er hoognodige medicijnen in onze koffers mee voor het ziekenhuis in Mossuril. De medicijnen worden geschonken door de PoM en de Stichting Meander, medicijnen waar hier grote behoefte aan is. Ik heb het misschien al eerder geschreven maar dit ziekenhuis is de enige mogelijkheid voor 300.000 mensen op een medische behandeling. Er zijn één arts en drie verplegers verbonden aan het ziekenhuis, zie foto. We werden weer met open armen ontvangen door Dr Quirino. Ook hier heeft Mosagri moringa gedoneerd.

IMG_1029  IMG_1035

 

 

 

 

 

 

 

 

Van 1 tot 10 augustus Festival d’Arte op Ilha de Mozambique

Kunst verbindt en heeft zijn eigen woordeloze taal. Het festival biedt een geweldige mogelijkheid voor ontmoetingen tussen lokale en buitenlandse kunstenaars en de bevolking.

Het is onze droom dat dit het begin zal zijn van een tweejaarlijks festival dat mensen verbindt en inspireert en meer welvaart naar dit vergeten met historie beladen stuk van Mozambique zal brengen.

Tijdens het Art festival gaan onze gast kunstenaars uit Mozambique, Zimbabwe, Nederland, Brazilië en Polen aan het werk in hun eigen discipline, beeldhouwen, schilderen etc. en gaan zij workshops geven voor wie wil. Dit gebeurt in de prachtige koele binnentuin van het museum, in ateliers, op het strand en in Lumbo.

De directeur, o senhor Silverio Joao Naciato en medewerkers van het Palacio Museum op Ilha de Mozambique zijn bijzonder enthousiast en willen actief deelnemen aan de organisatie. Het deel van het museum waar zal worden gewerkt en geëxposeerd wordt opnieuw geschilderd en waar nodig opgeknapt.

De flyers zijn klaar, de media ingelicht en de kunstenaars bereiden zich voor.

De minister van cultuur HE Silva Armando Dunduro zal de opening verrichten en in Afrika hoort daar vanzelfsprekend veel muziek, dans en poëzie bij.

Op 10 augustus wordt het festival afgesloten met een grote overzicht tentoonstelling in het Palacio Museum.

Natuurlijk gaan we fotograferen en filmen voor de website van de Pearl of Mozambique zodat jullie er ook een beetje bij kunnen zijn.

SONY DSCIMG_1179Museum at Ilha de Mozambique

De deelnemende kunstenaars uit Maputo,

van links naar rechts: Mauro, Gemuce, Pekiwa ,Filipe en Titos.

 

20160620_103920

Voor de kaart van Mozambique, Tonderai en Ernest uit Zimbabwe.

 

Capulanas en tassen

De eerste lading ambachtelijke tassen gemaakt van prachtige kleurrijke Capulanas die we door de lokale kleermakers hebben laten maken zijn allemaal verkocht. Laat me weten ofje een of meerdere tassen wilt bestellen voor de volgende zending. Ze zijn uniek, vrolijk, met liefde gemaakt en de opbrengst komt ten goede aan de lokale werkgelegenheid en de POM. Ook leuk als kado, met handig opbergzakje. Bestel op facebook of via pearlofmozambique@gmail.com. Prijs € 15

Heb je een leuk, niet te gecompliceerd idee voor een toepassing of model waarvoor we de capulanas kunnen gebruiken, aarzel niet, laat het mij weten. Alle creatieve ideeën zijn welkom.

IMG_1158 allemaal gelabeld “A Pearl of Mozambique”