Tijdens een bezoek aan Maputo op de heenreis vond er oa een gesprek plaats met Eduarda Zandamela Mungoi, zij is de raadgeefster van de minister van industria e commercio. Ze is erg geinteresseerd in de stichting. Ze is bevriend met Graca Machel, de weduwe van Nelson Mandela en gaat kijken of er een samenwerking mogelijk is met haar stichting fundação development e comunidade, fdc.

We gaan kijken of er een mogelijkheid is om Mosagri, PoM, FdC en the hunger project samen te laten werken op het gebied van awarness creëren op scholen en ziekenhuizen en eventueel samen te werken dmv epische centra.

Ook Clara de Oleivero van The Hunger Project nog even gesproken en kennisgemaakt met Mathieu Joyeux, van Unicef. Hij gaat de mogelijkheden bekijken en coordineren om gezamelijk, ook met oa the world food program, fao, save the children etc.moringa te doneren aan alle kleuterscholen en ziekenhuizen in mozambique. Hij was enthousiast met name omdat malnitrition een groot probleem is bij jonge kinderen.

De Escolinha

De eerste bijeenkomst vond plaats op Ilha de Moçambique, aanwezig waren daar bij Antoine, degene die de bouw gaat begeleiden, en onze partners Vasco, van Corporaçao Portugesa en Carlos , van Helpo.

IMG_0645

Tot op heden is er nog niet veel gedaan, alleen wat materialen uitgezocht en logistiek werk. Het excuus was de zware regenval en de devaluatie van de munteenheid en daardoor dus de gestegen prijzen van materialen. Het plan is nu om in iedergeval te beginnen met de bouw en zodra het eerste klaslokaal klaar is, gaan we van start met de activiteiten voor de kinderen, nog niet het schoolprogramma maar wel vast kennismaken met de kleuterleiders, wat teken en knutsel lessen, sport en dat soort dingen.En dan proberen de rest ook zo snel mogelijk (afrika 😉 af te maken om in juni echt met het schoolprogramma te kunnen beginnen. Het streven is om 15 mei de eerste 2 klaslokalen, een lerarenkamer en bibliotheek klaar te hebben.

Er is een container gekocht (in bruikleen gekregen van Mosagri) en geplaatst om de materialen in op te slaan.

In de week van 8 februari hebben we een workshop gegeven voor ouders en kinderen bij de escolinha op Ilha de Moçambique.

We werden geweldig ontvangen met een klein toneelstukje en muziek.

Eerst is er uitleg gegeven over de moringaboom en wat je er allemaal mee kunt. Ook hoe je moringa kunt gebruiken in je dagelijkse maaltijd. Daarna hebben alle kinderen in hun eigen tuintje bij de school, 2 zaadjes geplant een nursery- plantje en een al wat groter boompje . Nu goed bijhouden en afwachten maar.

1 juni is in Mozambique de dag van de kinderen en dan willen we weer een feestdag organiseren, hopelijk bij de nieuwe school in Lumbo.

IMG_0691 IMG_0694 IMG_0710 IMG_0723

Fietsenplan

De fietsen moeten besteld worden. Er stonden nog 3 fietsen, maar die waren helaas al aan het roesten. Onze eerste fiets van het fietsenplan is nog in prima staat.

Het Art Event.

In augustus willen we een Art Event organiseren. Dit ten eerste om wat meer bekendheid te creeren voor Afrikaanse kunst,kunstenaars en cultuur, maar ook om de kunstenaars kennis te laten maken met andere kunst en om het toerisme te stimuleren.

De bedoeling is dat er eerst workshops worden gegeven door alle kunstenaars, waar mensen zich voor in kunnen schrijven of kunnen toekijken hoe de kunstenaars werken.

Dit gebeurt dan op verschillende lokaties, het museum, de binnentuin, op het strand en in Lumbo. Vanaf 10 augustus is er een grote overzichttentoonstelling in het Palacio Museum op Ilha de Mozambique.

Voor dit Art Event hebben we een afspraak gemaakt bij de directeur van het museum.

We werden ontvangen door een delegatie van 8 man sterk en alles verliep heel officieel en volgens protocol.

Men heeft alle medewerking toegezegd en willen ook graag intensief betrokken zijn, qua organisatie, flyers, uitnodigingen, opening etc. Ze gaan de ministers van cultuur, educatie,development  etc uitnodigen en de media erbij betrekken.

IMG_0730 IMG_0731 IMG_0734 IMG_0735

IMG_0736 IMG_0738 DSC00143

We hebben daar na alle ruimtes bekeken, er zijn twee prima lokaties voor workshops, waar de kunstenaars kunnen werken en er is een grote binnentuin voor groter werk of beeldhouwen. De expositie wordt gehouden op de binnenplaats, het museum en in de cathedraal. Prima locatie en iedereen enthousiast.

Nu snel aan de slag met de organisatie. Waarschijnlijk zijn er kunstenaars uit Mozambique, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Brazilie en Europa, een mooi multi/culti gezelschap.

Naaiatelier

Om werkgelegenheid te creeren en om ook wat inkomsten voor de PoM (Pearl of Mozambique) te genereren, zijn er kleermakers begonnen met het maken van tassen van de prachtige capulana stoffen.

Eerst 1 om eens te kijken wat het werd maar ze zijn echt heel mooi. Later willen we nog wat andere produkten maken van de stoffen en dan natuurlijk het liefst in ons eigen cultureel centrum.

Voor nu is dit prima. De kleermakers zijn er erg blij mee. De tassen worden op Ilha verkocht aan toeristen en hier zijn ze te bestellen via email; pearlofmozambique@gmail.com

De kosten zijn € 15,00. Levertijd mei 2016. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar de kleermakers en na aftrek van materiaalkosten een gedeelte naar de PoM. Wat we dan weer goed kunnen gebruiken voor de escolinha en cultureel centrum. Er zal uiteindelijk toch ook nog meer materiaal als boeken, meubilair ed. gekocht/gemaakt moeten worden.

De tassen hebben allen ritsen en een binnenvak en elke tas is verschillend.

Aarzel niet om ze te bestellen.

12782483_1986138411610713_107537807_n 12788536_1986136674944220_1751285033_o 12822017_1986138574944030_1731170312_n 12837747_1986137058277515_143367513_o IMG_0787