Educatie

Op de escolinha gaat het erg goed. Er zijn nu 120 kleutertjes en 36 daarvan krijgen les tot 15.00 uur. Dit is inclusief lunch.

Alle kinderen krijgen om 10 uur een snack, dit omdat er toch een groot aantal zonder ontbijt om 7 uur naar school worden gebracht. Er is les van 8 tot 12 en van 8 tot 15.00 uur.

Tijdens de ouderbijeenkomst kwamen de volgende vragen naar voren:

  • Wanneer is de start van de bouw van de speeltuin.
  • Graag meer boeken in de bibliotheek.
  • Voor de schooluniformpjes is ondertussen gezorgd. Er zijn rollen stof gekocht, de ouders kopen wat nodig is voor 1 of 2 uniformpjes tegen kostprijs en gaan daarmee naar de lokale kleermaker. Er is niets verplicht, dus soms heeft een kleuter een blouse of een rokje/broekje, andere hebben weer een heel uniformpje.
  • Kan het eten iets gevarieerder.

 

Zelf heben we nog aangedragen dat we

  • filters gaan kopen om het water te zuiveren.
  • dat het magazijn opgeruimd moet worden en voorzien van planken zodat oa het nieuwe zelfgemaakte speelgoed, evenals schoonmaakspullen, serviesgoed kan worden opgeslagen.

Mosagri heeft toegezegd om 15kg moringa per jaar te doneren, waarvoor veel dank!!!                                                                            de moringa wordt verwerkt in de lunches, broodjes en koekjes.

In de groentetuin staan ondertussen tomaten, paprika, sla, rode bieten, wortelen, uien en verschillende kruiden. Evenals moringabomen, papaya’s, mango en citrus. Hiermee kunnen we ook zonder kosten te maken de lunch gevarieerder en gezonder maken. Helpo zorgt voor rijst, eieren en extra tomaten.

Verder is er gekeken naar mogelijkheden voor de toekomst. De oudste kleuters gaan volgend jaar februari naar de lagere school. Om het niveau van onderwijs te handhaven, kijken we voor deze kleuters naar Actividades tempo libre, vrije tijd activiteiten, als aanvulling op het reguliere onderwijs. Wat we hiervoor nodig hebben is een klaslokaal en een goede leerkracht.

Gezondheid

We hebben weer gesprekken gevoerd met dr. Lucinia van de maternidade in Lumbo, dr. Carolina (districtshoofd) en dr. Quirino ( arts in het ziekenhuis in Mossuril).

Natuurlijk ook deze keer weer de nodige medicijnen , zoals botnaalden, hb cuvettes, een glucosemeter enz. afgegeven bij de gezondheidsposten.

Omdat een medicijnenstudent Thijs zich aangemeld heeft om als vrijwilliger te gaan werken in Lumbo en ook het begeleiden van de echo-apparatuur voor zijn rekening neemt, hebben we voor hem de nodige papieren met dr. Carolina in orde gemaakt.

Na grondige informatie is de conclusie dat de echo-apparatuur, eenvoudig, degelijk en

mobiel moet zijn. Hier wordt nu aan gewerkt en het streven is deze in februari aan te leveren.

Ook is er gesproken over het bouwen van een casa mae espera (opvanghuis voor zwangere vrouwen) waar dringend behoefte aan is in Lumbo. In de maternidade (kraamkliniek) in Lumbo vinden 600 bevallingen per jaar plaats en met een casamae espera en met de echo-appparatuur kunnen complicaties en verre afstanden op deze manier worden ondervangen. Dr. Lucinia kijkt samen met de lokale aannemer naar de mogelijkheden en behoefte van het gebouw.

Ook in de postes de saudes (kleine ziekenhuizen) is een betere voeding nodig, we gaan kijken of we hierin kunnen ondersteunen dmv oa workshops voor jonge moeders en vrouwen in verwachting.

Cultuur

Ter voorbereiding op het volgende festival d’arte in 2018 heeft er een ontmoeting plaats gevonden met de directeur van het museum, senhor Silverio.

Er zijn al goede afspraken gemaakt, zo gaat de directeur samen met de vrienden van het museum zorgen dat er een coffeecorner in het museum komt, met een terras buiten op het plein. Hier wordt dan koffie, thee en fris met wat kleine snacks geserveerd. Tevens komt er ook een kleine museumwinkel met kunst, handcraft, souvenirs en informatie over het eiland en museum.

De datum is vastgesteld: 2e editie Festival d’Arte van 13 tot 24 augustus 2018 workshops en activiteiten, ook voor de kinderen. Van 25 augustus tot een nog nader te bepalen datum Expositie in het museum.

We gaan samen met het museum, de kunstenaars en de PoM op zoek naar donateurs voor oa vluchten, materialen ,huisvesting ed.

De talentvolle Nuhi wordt nog steeds gesponserd in zijn activiteiten.

 

 

 

 

 

 

 

Benefiet avond en concert van Neco Novellas

De benefiet avond was een groot succes. Er was een gezellige ongedwongen sfeer.

Prima presentaties en veiling. Maar natuurlijk het hoogtepunt was toch wel het optreden van Neco Novellas. Een geweldige muzikant. Na een wat moeizame start, zijn verhalend gedeelte over Mozambique viel in beetje in het niet door de drukte en het geroezemoes, had hij al heel snel de juiste sfeer te pakken. Er werd volop meegedaan en gedanst.

Ook de veiling was een succes en we kunnen heel blij zijn met een opbrengst van meer dan € 5000,– .

Ook Cafe Oncle Jean heel hartelijk dank voor zijn bijdrage en natuurlijk alle mensen/bedrijven die activiteiten, huizen, produkten  beschikbaar hebben gesteld voor de veiling.

4C5C78AA-8944-42B7-8421-9870D2E958EB06070CF2-373F-4EC9-BB1B-5B76D2405D812C587056-6132-4AF1-9293-EF142D6166A4

Veiling objecten en diensten:

Dhr en mevr Nugteren
Dhr en mevr Bossers
Kees Leendertse en Marcia Bothelo Hugo en Marjanne Stam
Geertrui van Hoogstraten
Kapsalon Laurenz
Lijstenmaker Viamioni
Annette Tuinsma
Lente Atelier
Marieke Brand
Coco Bosmans van Coco kookt Atelier Matesh
Mosagri BV
Brasserie de Zandberg
Titos Pelembe
Hanneke Adelaar

 

Een heel groot DANKJEWEL aan onze donateurs:

Dhr en Mevr van Gijzen, Donatie voor speeltoestellen

Dhr. Nol Havermans,
Verjaardag, geen cadeaus maar donatie.

Mw.Merel Meeuwes
Rekening medicijnen betaald als donatie

Ab Leendertse,
die de stichting tijdens zijn leven een heel warm hart toedroeg en
bijgedragen heeft aan het slagen van veel mooie projecten. Ook na zijn overlijden heeft hij nog aan ons gedacht. We zullen hem erg missen.