Werkbezoek Mozambique november 2016 – door Jan Nugteren, arts.

Afgelopen week ( van 20 tot 30 november) ben ik naar Mozambique geweest om te zien of ik een steentje kon bijdragen op het gebied van de gezondheidszorg in de streek waar de “Pearl of Mozambique” werkzaam is.

Uiteraard werd ik hartelijk ontvangen door Marjanne en Hugo.

Samen met Marjanne heb ik in het district ” Ilha de Mozambique “ de verschillende kliniekjes en het ziekenhuis van Ilha bezocht. We hebben ook het ziekenhuis in Mossuril bezocht, dat in een ander district ligt. Hier werd Dr Quirino verblijd met spulletjes die Marjanne uit Nederland had meegebracht ( stethoscopen, bloeddrukmeter, cuvette’s speelgoed en knuffels voor de kinderafdeling ). Hij was zichtbaar ontroerd. We hebben een gesprek gehad met de verantwoordelijke directrice voor de gezondheid en de arts van het ziekenhuis in Ilha.

Ik heb zeker geen slechte indruk gekregen van de gezondheidszorg aldaar, maar er zijn vele problemen die veroorzaakt worden door de grote afstanden en een groot gebrek aan gekwalificeerd personeel. In de kliniekjes – Poste de saude_- was geen dokter. Wel een verpleger die de consultatie’s doet en een verpleegster die bevallingen leidt. In het ziekenhuis van Ilha was 1 dokter die elke 2 jaar vervangen wordt, wat ook het beleid niet ten goede komt. De arts Dr Quirino in Mossuril was daar al langere tijd en ook duidelijk meer betrokken bij het gebeuren.

In de kliniekjes was de hygiene redelijk, er was voldoende voorraad aan medicijnen, men had testmateriaal voor Malaria, Aids en tbc. Er was geen mogelijkheden voor verder onderzoek zoals laboratorium –rontgen –echo e.d. De uitgifte van medicijnen was rommelig. De mensen betalen 10 meticais (=0,15 euro) voor een recept. De medicijnen voor aids en tbc zijn gratis.(gift van USAID). Op de zalen was weinig materiaal aanwezig, wel voldoende bedden met matrassen. Er waren programma’s voor mensen die lijden aan aids en tbc opgezet om te zorgen dat ze hun medicatie maandelijks komen halen en te zorgen dat ze regelmatig slikken. Op de dag dat wij langs kwamen was er een distributie van muskietennetten, dat landelijk werd georganiseerd. Gevreesd wordt er wel dat deze netten vooral voor de visvangst gebruikt gaan worden!

De ziekenhuisjes waren wat beter geoutilleerd, maar ook daar ontbrak het nodige. Echo apparatuur is bv niet aanwezig! Een Echo hoeft niet duur te zijn, maar je hebt personeel nodig die het kan bedienen.

Al met al een leerzame reis, waarbij ik ook heb gezien dat het schoolgebouw en het community centre dat met geld van Pearl de Mozambique gebouwd wordt zo goed als klaar is, het wachten is nog op water en licht. De activiteiten van Mosagri zijn indrukwekkend.

Marjanne en Hugo doen daar een goed werk!

Jan Nugteren