Er is veel nieuws over de Escolinha en het Community Center in Lumbo.

Zoals in de eerdere nieuwsbrief gezegd zijn er gesprekken geweest met de burgemeester, de chefe de posto van Lumbo en met een afgevaardigde, Vasco, van de Cooperacão Portuguesa. De grootste uitdaging was deze keer om een geschikt plot te vinden waar we zonder problemen en met medewerking van de community , kunnen beginnen met de bouw van de school, bibliotheek en het community center. Na wederom een bezoek van de burgemeester en zijn afgevaardigden is dit gelukt en hebben we een geweldig plot gekregen. Ruim, met bomen voor de schaduw en zelfs een soort binnentuin waar de kinderen veilig kunnen spelen en waar we gezamenlijk een machamba (groentetuin) kunnen beginnen.

Alle papieren zijn getekend. Nu kan het echt van start gaan.

IMG_0358

de binnentuin

 

Om dit te vieren hebben we samen met de Cooperação Portuguesa een feest voor alle kinderen in Lumbo georganiseerd. Er werd een toneelstuk opgevoerd over het planten van een mangoboom. De dag ervoor hebben we 300 kokoskoekjes met moringa gebakken en op de dag zelf zijn er ‘s-morgens heel vroeg grote pannen groentesoep, wederom met moringa, gemaakt en heeft de locale bakker 200 broodjes gebakken.

kokoskoekjes met moringa

kokoskoekjes met moringa

koekjes bereiden

koekjes bereiden

De opkomst was overweldigend, ondanks de regen waren er uiteindelijk 270 kinderen en natuurlijk ook nog wat ouders. Na de voorstelling is er uitleg gegeven over de nieuwe school die er gebouwd wordt, wat ze er allemaal van kunnen verwachten en daarnaast is ook verteld hoe belangrijk het is om dagelijks moringa te eten en hoe gezond dit voor ze is. De kinderen hebben genoten en na afloop is iedereen met een beker soep, een broodje en een moringakoekje naar huis gegaan.

wat een plezier

wat een plezier

 

 

 

Een kort filmpje van het feest:

IMG_0429

IMG_0425

 

Natuurlijk hebben we meer gedaan, Zo zijn we weer naar het ziekenhuis in Mossuril geweest om medicijnen af te geven. Het is elke keer een opsteker om te zien hoe dankbaar de doktoren daar zijn als we weer wat voorraad komen brengen. We hebben beide doktoren gesproken, ze sturen een nieuwe lijst van de meest noodzakelijke medicijnen op dit moment. Onze voorraad, die we opgebouwd hebben met behulp van de Meander Stichting en een arts uit Chaam, is op geraakt dus we zullen opnieuw moeten investeren. De doktoren laten wel weten hoe dankbaar ze de donateurs van de PoM zijn en hoe ontzettend ze geholpen zijn met onze steun.

 

ziekenhuis in Mossuril

ziekenhuis in Mossuril

   

Bij de escolinha op Ilha de Mozambique hebben 2 studenten van de Medische Faculteit van Unilurio in Nampula de kinderen onderzocht op gewicht, lengte, biomassa etc. en alle gegevens opgeslagen met de bedoeling om over 4 maanden eenzelfde test te doen en de gegevens te vergelijken. Er zijn 2 groepen kinderen, de ene groep gaat op de escolinha lunchen en de andere helft thuis. Tot op heden brachten de kinderen eten van thuis mee, nu wordt er voor ze gekookt met gevarieerdere produkten en de PoM heeft moringapoeder gedoneerd om dit in hun dagelijkse maaltijd toe te voegen. Ook wordt er in het volgend schooljaar een middag voor de ouders georganiseerd waarin uitgelegd wordt hoe ze een gezondere lunch kunnen klaarmaken voor hetzelfde geld. Ook voor de kinderen wordt een middag georganiseerd waarin er een tuintje wordt aangelegd, met zaden en een klein moringaboompje, om de groei van een moringaboom te volgen.

             

In een later stadium willen we samen met Mosagri Lda(www.mosagri.com) op meerdere scholen en ziekenhuizen in de omgeving moringa doneren.

Verder hebben we een rechtenstudent een studiebeurs voor 3 jaar toegezegd. De jongen Almiro Estafão heeft zijn eerste jaar gehaald en moet nu nog 3 jaar om zijn studie af te maken. De kosten zijn,voor lokale begrippen, erg hoog en worden nu op gebracht door zijn vader (2/5), door hemzelf(1/5) en door zijn broer en zussen. Dit is voor de familie niet meer op te brengen in de toekomst PoM heeft besloten 1/5 van de studiekosten te betalen en een goede vriend van de stichting heeft toegezegd om ook 3 jaar lang 1/5 deel te betalen. We betalen met ingang van januari 2016, 2/5 deel rechtstreeks aan de universiteit en worden door Almiro op de hoogte gehouden over de resultaten. Ook heeft hij toegezegd als extra vak engels te gaan volgen.

Almiro

FIETSENPLAN

Nog een nieuw project is het fietsenplan. We hebben gemerkt dat er veel behoefte is aan vervoer. Mensen moeten vaak kilometers lopen om op hun werk te komen. Dit kost hun heel veel tijd en energie. Het idee ontstond om leningen te verstrekken om fietsen te kopen. Nu zijn er in Mozambique niet veel soorten fietsen te koop, de meesten zijn van chinese makelij en niet echt geschikt voor de zandwegen aldaar. Fietsen uit Europa importeren is in verhouding veel te duur, vooral door het verschepen, blijkt uit onderzoek door een vriend van de stichting. 

de eerste fiets in het fietsenplan

We hebben een lijst gemaakt waarop mensen zich kunnen inschrijven voor een lening voor een fiets, al snel bestond de lijst uit 60 mensen. Na enige zoeken hebben we nu een leverancier van fietsen uit India gevonden. Om de fietsen uit te proberen hebben we 1 fiets gekocht en met de andere mensen afgesproken dat we deze fiets 2 maanden gaan uitproberen. Mocht hij aan alle eisen voldoen dan gaan we over tot het verstrekken van leningen aan de mensen op de lijst. De eerste fiets is gedoneerd door een vriend van de stichting, dhr.Jaensch uit Middelburg, waarvoor veel dank. Het is de bedoeling dat het bedrag van de fiets in 10 maanden wordt terugbetaald of soms via ingehoudingen op het salaris.

THE HUNGER PROJECT

In November van dit jaar hebben we in Lumbo een drie daags bezoek gehad van de directrice van The Hunger Projekt Mozambique, Mis. Clara de Oliveira. Door haar ervaringen met het opzetten van oa episch centra in Afrika heeft zij ons veel goede tips en adviezen kunnen geven. Ook is The Hunger Project bezig met een campagne over moringa, en hoe deze wonderboom kan bijdragen aan het oplossen van malnutritie en honger in de wereld.

We onderzoeken momenteel in hoeverre we een samenwerkingsverband aan kunnen gaan met The Hunger Project, zie https://thehungerproject.nl/ Unknown-1

CASA MAE ESPERA

Een wat minder positief verhaal is de voortgang van het Casa Mae Espera. Door personele omstandigheden gaat de bouw van dit tehuis voor zwangere vrouwen niet zo voorspoedig als we gehoopt hadden. De muren zijn gemetseld, de raam en deurkozijnen zijn klaar en momenteel is men bezig met het dak. We doen er alles aan om ook dit project zo snel mogelijk te voltooien.

 

 

 

Merry Christmas and a happy 2016

Zoals jullie hebben kunnen lezen gaan we het nieuwe jaar uiteraard door met de lopende projecten, maar vooral ook met veel nieuwe initiatieven. We hopen dat we ook dit jaar weer op jullie steun mogen rekenen. Met name voor de nieuw te bouwen kleuterschool, bibliotheek en het community center, voor inrichting en keukenapparatuur, maar ook voor medicijnen, het fietsenplan en mensen die onze hulp nodig hebben, kunnen we donaties erg goed gebruiken.

Door onze eigen initiatieven,zoals het boekje “Ilha de Mozambique and surroundings (overigens nog steeds te bestellen), acties van scholen, presentaties, individuele acties en natuurlijk onze trouwe jaarlijkse donateurs kunnen we al deze mooie dingen verwezelijken. Maar waar we heel blij mee zouden zijn is als jullie in het nieuwe jaar vaste donateur zouden willen worden. We willen niet gaan vragen om acceptgiro’s in te vullen of machtigingen af te geven, dit kost alleen maar geld en het voelt fijner als het geheel vrijwillig gaat en ieder zelf kan bepalen wat hij of zij kan missen. Al onze donaties komen rechtstreeks bij de betreffende projecten terecht.

Vaste donateur worden is heel eenvoudig. Je geeft je bank opdracht om maandelijks/jaarlijks een vast bedrag over te maken naar de Pearl of Mozambique,                                          Iban: NL86RABO0149993099 Bic:RABONL2U en heb je een voorkeur voor een project dan geef je dat aan door bv te vermelden: educatie….