Verslag bezoek Pearl of Moçambique Lumbo in november 2021.

    

Door de Corona was het alweer enige tijd geleden dat ik in Lumbo bij de Maternidade op bezoek was om de echo lessen te geven. Licinia, de verloskundige had aangegeven graag weer wat bij te leren. Ik was verheugd eindelijk weer te kunnen reizen en de kliniek te bezoeken. Ik heb haar enige malen gesproken en meegekeken op de polikliniek. Ze doet veel echo’s en vertelt me dat ze ook veel verwijst naar het ziekenhuis in Nampula. Feedback krijgt ze van de patiënten zelf , die haar meestal komen vertellen hoe het afgelopen is. Ik zag dat de lessen goed aangeslagen zijn. Een aantal details wilde ze nog leren. Het programma van de het echo apparaat moet geupdate worden, dat zal ik proberen hiervandaan met de firma te regelen. Wat me opviel was dat alle patiënten mondkapjes droegen, dat is dus goed geregeld. Ze heeft nauwelijks corona patiënten gezien zei ze, de laatste tijd al helemaal niet meer. Er zijn nog steeds tussen de drie en vier bevallingen per dag.

Zij had mij een lijstje gegeven van medische apparatuur die ze wilde hebben, die ik via stichting Medic heb gekregen. Uiteraard was ze erg blij met deze gift.

   

Ik heb nu natuurlijk ook het nieuwe gebouw kunnen bewonderen. Het is mooi geworden. Met name de verloskamer is een grote verbetering.En het zag er ook schoon uit!

Ook het community gebouw is mooi, en wordt intensief gebruikt. Leuk om te zien.

Al met al een nuttig bezoek. De terugweg werd bemoeilijkt door de virus uitbraak in zuid afrika, maar het is gelukt, ik ben weer thuis